БНР | 14.09.2018 11:21:54 | 206

САЩ планира нов пакет от "по-тежки санкции" срещу Русия


Съединените щати планират да наложат нов пакет от "по-тежки санкции" срещу Русия заради атаката с отровно вещество "Новичок" във Великобритания през март тази година. През август администрацията на Доналд Тръмп вече наложи санкции, които обхващат износа на някои технологични продукти и продажбите на оръжие на Русия, след като стигна до извода, че руските власти са отговорни за отравянето в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Държавният секретар Маниша Сингх заяви на изслушване в конгреса, че Русия все още не приела исканията да даде пълни обяснения за производството на нервно-паралитичното вещество, използвано при атаката  в Солсбъри. Вашингтон даде на Москва срок до края на ноември да заяви, че вече не използва химически или биологически оръжия, да се ангажира повече да не го прави в бъдеще и да разреши инспекции за удостоверяване на ликвидирането им. В противен случай ще бъдат наложени нови санкции, предупреди в края на август администрацията на САЩ. Те ще включват ограничения в банковият сектор, по широка забрана на руските поръчки за отбранителни изделия и блокиране на чуждестранна помощ. Москва отрича  обвиненията за атаката в Англия. 

Миналата седмица Великобритания идентифицира двама руснаци, за които твърди, че са извършили опита за убийството на Скрипал. Лондон посочи, че руският президент Путин носи крайната отговорност за нападението, а вчера двамата предполагаеми извършители се появиха по руска телевизия, за да отхвърлят твърденията, че са работили за разузнаването и посочиха, че са били в Солсбъри като туристи.

Прочети цялата публикация