БНР | 14.09.2018 13:20:53 | 144

„Графиня Марица“ в афиша на 61-вия Seefestspiele Mörbisch


Завърши успешното 61-во издание на прочутия и най-голям в света  фестивал на оперетното изкуство – Seefestspiele Mörbisch. Известно е, че спектаклите там се представят на огромна, впечатляваща със своите мащаби сцена, разположена на 3 500 м2 площ и построена под открито небе на самото езеро  Neusiedlersee в областта Бургенланд. Фестивалът в Мьорбиш изготвя своята програма на принципа  staggione, а избраното заглавие за лятото на 2018 г.  бе шедъовърът  на Имре Кламан  “Графиня Марица“. В рамките на фестивалния период се играха 23 спектакъла, а броя на посетителите възлезе на 121 700 души, което  категорично  е положителен баланс и с 10% повече в сравнение с 2017 г. За първи път в историята на фестивала, в дните преди неговото официално откриване бяха показани  и специално адаптирани за деца представления на “Графиня Марица“, които привлякоха 2 000 ученици от цяла Австрия. Този културно-образователен проект бе успешно осъществен със съдействието на частни спонсори, както и училищния инспекторат на областта Бургенланд. Ръководството на фестивала от своя страна  подчерта значимостта на факта отрано да привлича, заинтригува и възпитава  своята нова, млада  публика, която ще очаква след няколко години тук.

Постановъчният екип на “Графиня Марица“ за 2018 г. включваше традиционно утвърдени имена.  Режисъорът на спектакъла  Карл Абзенгер е роден в Грац, Австрия, но успешната му кариера преминава основно в Германия и Швейцария. Бил е постановчик на повече от 70 продукции, а “Графиня Марица“  е четвъртото заглавие, което осъществява като режисъор  на оперетния фестивал  Seefestspiele Mörbisch. Своята концепция за спектакъла той изгражда съвместно с  известния сценограф  Манфред  Ваба, като и двамата са убедени, че  “Графиня Марица“ е най-унгарската като сюжет и  музикално звучене  творба на Имре Калман. Те представят сценичното действие  изцяло в традиционно класически стил, предавайки атмосферата на унгарската пуста  и построявайки  върху сцената една огромна цигулка. Това  е съзнателно търсен  символ, тъй като в никоя друга творба този инструмент  не е възпят по този вдъхновяващ начин. Забележителната цигулка върху откритата сцена в езерото Neusiedlersee e  дълга 45 метра и висока 14 метра, а благодарение на специално изградена механична конструкция се разгръща и преобразява в декор за всяко едно от действията.  Огнените ритми на чардаш мелодиите  в оперетата звучат под палката на известния диригент Гуидо Манкузи, а сред солистите  се отличават имената на Вида Микневичиуте, Юлия Кочи,  Хорст Ламнек, Кристоф Филер,  Роман Пайер и др. 

Безспорно, 61-вото издание на фестивала Seefestspiele Mörbisch  тази година  е категоричен  успешен старт за новия интендант  Петер Еделман, който пое ръководството през есента на 2017 г. Той е много известен австрийски баритон с  впечатляваща международна кариера и повече от 80 роли  в репертоара си. Преди да поема поста интендант на фестивала  в Mörbisch, Петер Еделман е  триумфирал тук и като солист  с централни партии в оперетите “Веселата вдовица“, “Прилепът“ и “Царицата на чардаша“.


Прочети цялата публикация