БНР | 14.09.2018 21:59:47 | 186

Австрия предлага мигрантите от Северна Африка да бъдат обработвани още преди да достигнат сушата


Австрия предлага мигрантите от Северна Африка да бъдат обработвани още преди да достигнат сушата, предава AFP.

Австрийският крайнодесен вътрешен министър Херберт Кикл използва срещата на своите колеги от ЕС във Виена в петък, за да предложи да се обработват мигрантите на борда на спасителните кораби в Средиземно море, а не на сушата.

По време на пресконференция с крайнодесния италиански колега Матео Салвини Кикл заяви, че предложението му ще бъде за "онези, които пристигат на кораб в териториалните води на държава от ЕС".

Макар да не дава повече подробности, Кикл заяви, че предвижда "бърз начин да се изясни кои мигранти имат право да поискат убежище" - те ще бъдат допуснати до ЕС, а останалите ще бъдат върнати на "сигурни пристанища" в трети държави.

Кикл каза, че това ще помогне за решаването на това, което той нарече "проблем на репатрирането".

"След като хората са стъпили на континента, можете да ги репатритрате само с голяма трудност и много разходи", каза той.

Кикл също така критикува комисаря по миграцията на ЕС Димитрис Аврамопулос заради неговият скептицизъм към идеята за "платформи за слизане" на мигрантите в неуточнени трети страни, която бе одобрена от лидерите на ЕС на срещата на високо равнище през юни.

Аврамопулос също присъства на срещата и повтори скептицизма си към идеята, като я нарече "невъзможна" поради липсата на страна-домакин.

"Тази идея е само на два месеца и вече членът на Еврокомисията се противопоставя", каза австрийският външен министър, като нарече изявленията на Аврамопулос "лош сигнал", който би могъл да "освободи африканските държави от задължението им" да си сътрудничат.


Прочети цялата публикация