БНР | 18.09.2018 09:50:46 | 76

Съдбата на шефа на германското контраразунаване още не е решена


Зрее конфликт в управляващата в Германия коалиция по повод на намерението на кацлерката Ангела Меркел да уволни шефа на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен заради това, че той подложи на съмнение думите ѝ, че мигрантите в Германия са подложени на насилие и гонения, пише DieWelt, като се позовава на анонимни източници от управляващите.

В интервю във вестник „Билд“ Маасен изрази съмнение в автентичността на видео, показващо гонения на чужденци по улиците на Кемниц, а в отговор канцлерката му поиска оставката.

Напрежението в източногерманския град рязко нарасна, след като мигранти убиха местен жител и последваха антиимигрантски демонстрации в края на август.

След размириците Маасен заяви, че властта се опитва да отклони вниманието от убийствата, а Меркел нарече тези негови думи „недопустимо вмешателство в политиката“.

Според публикации в германската преса съдбата на Маасен е била решена още тогава, далеч преди насроченото за 18 септември заседание на управляващата коалиция, на което решението трябва да бъде взето формално.

Според източник от кабинета обаче по въпроса няма единодушие, тъй като вътрешният министър и де факто лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер е против оставката на Маасен.

Самият Маасен предупреди по-рано, че ако трябва да си тръгне, с него ще си тръгне и Зеехофер.


Прочети цялата публикация