БНР | 18.09.2018 15:10:17 | 60

Млад учител по физическо не успява да си намери работа на фона на недостига на преподаватели


За настоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура, заяви наскоро председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. От година на година проблемът с недостига на педагогически кадрите се задълбочава. До края на месец септември трябва да се пенсионират около 3 500 учители, отделно, а още от лятото се знаеше, че в страната липсват 1870 педагози от различни специалности. 
На фона на този все по-задълбочаващ се проблем млада учителка по физическо възпитание от Силистра от години си търси работа. Тя има зад гърба си повече от 15 години активна спортна кариера в леката атлетика, бакалавърска степен по педагогика на обучението по физическо възпитание от Югозападния университет в Благоевград и магистратура по национална сигурност в Академията на МВР. С подобна квалификация и професионални компетенции 38-годишната Мери Мерал от Силистра се опитва да започне работа като учител по физкултура в основно училище в Алфатар, където е работила вече три години, но... на половин щат. "И всяка учебна година ме назначават срочно и ме освобождават в края на учебната година", споделя Мерал.
През август ръководството на училището обявява поредния конкурс за учител по физическо възпитание, отново за половин щат, предвид броя на учениците - малко над 100. 

"И ме извикаха да си подам документите да кандидатствам за работа, нямаше нито един кандидат, входящ номер не ми е издаден, когато си подавах документите и съответно точно на датата, на часа, директорът ме покани за уточняване на подробности и сподели, че е притиснат от кмета на Алфатар, понеже се прави основен ремонт на училището по проект на община Алфатар, за назначаване на колега - пенсиониран и освободен от работа. И искат да назначат него на това работно място", разказа Мери Мерал в предаването "Нещо повече".
Директорът на училището Юлиян Драгнев отрича и лансира друга версия, според която документите не са входирани заради липсващо заявление. "Това означава, че те са непълни и затова от тези две лица, които си подали документите, ние назначихме без събеседваме колегата, който е с изрядни документи", коментира Драгнев.
Другият кандидат е бившият директор на спортното училище в Силистра Петър Цветков. Спортист, уважаван треньор, педагог, професионалист с добро име и кариера. Отскоро пенсионер. Предпочетен е защото е по-квалифициран, обяснява директорът Драгнев: "С определена спортна насоченост - борба и джудо - нашите деца са склонни да се занимават с този вид спорт."
Мери Мерал е категорична, че ще си търси правата докрай. Изпратила е жалби до министъра на образованието и инспектората към министерството. Представила е проблема си лично и пред националния омбудсман Мая Манолова. "Не е честно спрямо младия човек в България, който е решил да остане в тази държава. Става въпрос за 10 учебни часа. Това е подигравка, а в областта няма никакви свободни работни места. Аз съм била 15 години спортистка и само с това съм работила. Няма къде да се реализирам. Всички училища си държат учителите, макар и да са навършили пенсионна възраст. Младите не могат да се реализират, а навсякъде тръбят че няма млади учители", мотивира се бившата атлетка, според която "се подиграват с младите хора в държавата". 
Още по казуса и коментар на проф. Атанас Семов за ситуацията с недостига на преподаватели чуйте в звуковите файлове. 

Прочети цялата публикация