БНР | 19.09.2018 19:31:45 | 66

В алтернативен бюджет БСП искат фонд за подпомагане на предприятията и таван за земеделските субсидии


БСП започна подготовката на свой проект за държавен бюджет, който възнамерява да внесе в парламента паралелно с правителствения.

Социалистите ще предложат да бъде създаден фонд, от който да се подпомагат българските предприятия, както и да бъде въведен таван на субсидиите за земеделските производители.

Алтернативният държавен бюджет на социалистите ще предложи 5 % диференцирана ставка по ДДС за всички храни. Обсъжда се дали към тази група да бъдат включени и лекарствата, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"От години настояваме да се намери начин да се преизчислят старите пенсии. Семейно подоходно облагане за млади семейства с деца, които работят. Искаме сериозен разговор по данъчна политика, защото обикновено се приема един бюджет без публичност, без обсъждане. След това премиерът харчи парите за каквото той прецени или, по-скоро, си купува спокойствие."

БСП ще излезе с предложения и по бюджетите на общините. Подготвя се и пакет с антимонополно законодателство.

Относно информацията, че правителството води преговори с търговските вериги да се откажат от печалбата си след поскъпването на хляба, Корнелия Нинова коментира:

"Пет големи вериги търговски да те спасят от глада на народа за хляба, който се вдига. Това е най-ярък пример, че няма държавност."


Прочети цялата публикация