БНР | 21.09.2018 01:50:15 | 98

„Правда.ru“: Мълчанието на Башар Асад: Защо не намери време да се обади на Путин


Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков отказа да отговори на въпроса, достатъчна ли е една телеграма за Кремъл от президента на Сирия Башар Асад по повод инцидента с руския военен самолет Ил-20, пише руският вестник „Правда.ru“.

Песков се ограничи единствено с отговора, че „телеграмата е получена“.

Вестникът припомня, че сирийският президент изпраща телеграмата, за която става ясно вечерта на 19 септември. Самолетът е свален в Сирия в нощта на 17 срещу 18 септември. В руското министерство на отбраната, съобщавайки за това, подчертават, че вината за произшествието лежи върху Израел, чиито самолети са „прикрили“ руските и по този начин са избегнали атаките. В допълнение, предупреждение за удара по територията на Сирия не е било получено до 1 минута до началото му.

Въпреки това, още на същия ден, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху позвъни Владимир Путин. А преди това министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман е говорил със своя руски колега Сергей Шойгу.

Да, разбира се, в Израел вината за произшествието не се признава, а се прехвърля отговорността на Сирия. Но въпреки това, защо Башар Асад досега не е позвънил?

Директорът на Центъра за стратегически изследвания Иван Коновалов обяснява тази сложна ситуация, в която се оказа сирийското ръководство. По мнението му, на сирийците е било нужно време, за да формулират своята позиция по повод катастрофата.

Въпреки това, той вярва, че грешката на Дамаск е била в забавянето на отговора. „Башар Асад можеше да каже и по-рано това, което беше написано в телеграмата“, добави Коновалов пред „Pravda.ru“.

„Ситуацията е абсолютно нещастна - „приятелски огън“ по главния си съюзник. Очевидно е, че сирийското ръководство е било в шоково състояние известно време“, счита експертът.


Прочети цялата публикация