БНР | 21.09.2018 14:06:15 | 108

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“


Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години. По дати, часове и градове турнето изглежда така:
- 23.09.2018, неделя – 21.00 ч. – Пловдив (клуб Fargo) – вход свободен с дарения,
- 24.09.2018, понеделник – 21.00 ч. – Бургас (8 Mamas) – вход свободен с дарения,
- 25.09.2018, вторник – 19.00 ч. – Варна (Cubo), вход свободен, със съорганизатор Amorpha Youth Foundation и пред- и афтърпарти от Mad Bear
- 26.09.2018, сряда – 21.00 ч. – Велико Търново (ТАМ), билети по 8 лв можете да намерите предварително предварително на бара на ТАМ, в системата на EpayGo и на касите на EasyPay, а на входа преди концерта ще са по 10 лв.
- 27.09.2018, четвъртък – 21.30 ч. – София (клуб Maze), билети по 8 лв има предварително в системата на EpayGo (линк - https://www.epay.bg/go/5554858380 ) и на касите на EasyPay, а на входа преди концерта, също като в Търново, ще са по 10 лв.
За последната година двамата музиканти, заедно или поотделно, запознаха българската публика с традициите на колого-жанра – древна знахарска музика, която само допреди едно поколение не се е свирила публично, а само с лечебна цел от шаманите на общността. Днес музиката за колого, която някои наричат „праисторически блус“, успешно се смесва с реге (в последния албум на Кинг Аишоба гостува самият Лий Скреч Пери), с електроника, с рокендрол, с джаз, с фънк, с пънк и с каквото още се сетите. Важен елемент от нея е трансът. В наши дни тя се свири по големи фестивали като Roskilde в Дания и Todo Mundo в Сърбия, The Ex Festival в Холандия и др.
И нещо изключително важно: колого-музиката не е музика за зала със седящи места. На тази музика се танцува до премаляване.
Аюуне Суле вече направи солово турне у нас това лято, като свири в различни групи и импровизира с музиканти като Росен Захариев, Александър Даниел, Теодосий Спасов, Невен Кидеров, Асен Хайдутов, Константин Кучев, Светлана Василева, Деян Драгиев-Даката, Ша-Ша и др., а за Кинг Аишоба, който досега се е представял с голямата си група на фестивалите „АфроВизия“, „Аларма Пънк Джаз“ и „Есен Джаз Фест“ (Плевен) това е първо солово турне в България.
А тази вечер в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“, някакви си два дни преди започването на турнето, ще обявим и някои други ключови имена от нашия есенно-зимен фестивален афиш…
ТЕКСТ ПОД СНИМКАТА: Кинг Аишоба и Аюуне Суле, фотограф: Анелис Верхелст


Прочети цялата публикация