БНР | 22.09.2018 01:41:32 | 91

Честваме Деня на независимостта на България


Велико Търново днес е център на тържествата по случай 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.  

Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". В крепостта "Царевец" от 10.30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко. 

Тази година има новости в ритуала, разказва Нелина Църова от Община Велико Търново:

"Едновременно със знамето на "Царевец" ще бъде издигнато и знамето в крепостта "Трапезица". Деца от Велико Търново ще пуснат във въздуха 110 балона в цветовете на националното знаме и на Велико Търново."

100 години след поставянето му днес ще бъде открит възстановеният Багрилов надпис в скалите на хълма Света гора.Скулпторът Денислав Сираков направи новата плоча:

"5,40 метра височина, 2.70 метра широчина. Доста голямо съоръжение за времето си, то е било изчукано на ръка, с изпъкнали релефи, които са били абсолютно заличени 1945 година."

Кулминацията на тържествата е от 19,30 часа, когато започва тържестввената заря-проверка на площад Цар Асен I, която БНР ще предаде пряко. 

Във Враца празникът ще бъде отбелязан с издигане на националния флаг, демонстрации на военна техника и концерт-спектакъл. Тържествената церемония за празника ще събере на площад "Христо Ботев" официални лица, военни, духовници, общественици и граждани.

Образци от въоръжението и екипировката на сухопътните войски, част от които е врачанското поделение, ще бъдат показани за празника в парка пред Военния клуб в града. 

На площад "Христо Ботев" в концерта-спектакъл "110 години независима България" ще участва изпълнителни от всички общини във Врачанска област. 

Плевен отбелязва Деня на независимостта с тържествен ритуал и концерти. За първи път на централния площад показват част от военната техника на различни формирования в Плевенския гарнизон.

Денят ще бъде отбелязан пред паметната плоча на площад "Стефан Стамболов". Тържественият ритуал започва в 11 часа. 

За първи път на централния площад "Възраждане" по случай националния празник в отбелязване на 100 години от Дойранската епопея, Единният център за начална военна подготовка показва военна техника на формированията от плевенския гарнизон. Началникът полк. Николай Бешев:

"Ще бъдат показани най-важните и по-съвременни образци оръжие, така че с радост бихме открехнали, бих казал, класифицираността  на нашата дейност към гражданите - да видят средствата, които се отделят от данъците за поддържането на българската армия къде отиват, с какво разполага българската армия. "

Тежка военна техника  ще бъде показана  и в центъра на Сливен днес по повод празника на независимостта. В празничния ден центърът за подготовка на специалисти организира показ на техника образци екипировка и въоръжение на съвременната българска армия. Гражданите ще могат да видят боен танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица, джипове и камиони. Ще бъдат изложени образци на леко стрелково оръжие - пистолети, автомати, снайпери и гранатомети. Военният духов оркестър ще изпълнява известни военни маршове, свързани с празника. 

Програмата ще продължи с концерт на ансамбъла за народни песни и танци.

Празничната програма по повод Деня на независимостта  ще започне  в Търговище с ритуал по издигане на националното знаме. 

След церемонията гражданите и гостите на града с безплатен транспорт, осигурен от общината, ще могат да отидат до село Осен, където ще се състои традиционният общински празник "Под крушата на осенската поляна". Самодейни състави от пенсионерски клубове и читалища от община Търговище са подготвили възстановки на автентични народни традиции и обичаи. 

По време на празника ще бъдат определени и победителите от кулинарния конкурс за сладкиш и напитка с круша на тема "Майсторлък с круши."

Прочети цялата публикация