БНР | 23.09.2018 01:55:56 | 100

Патриарх Неофит ще посети Широка лъка за годишнената на Екзарх Стефан


Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на БПЦ -БП.

Честването в храма „Успение Богородично“ се организира от Пловдивската митрополия. Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойната света литургия в черквата, а негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на екзарх Стефан в центъра на Широка Лъка.

Екзарх Стефан е автор на множество слова и богословски трудове издадени в двадесет и шест книги и над хиляда сборни издания, издадени на чужди езици, между които „На път за Дамаск“, „Българската църква“, „Същината на пастирското служение“, „Религия и наука“. В свое послание екзарх Стефан първи споделя че църквата в Широка Лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

По повод честването на сто и четиридесетата годишнина от рождението на екзарх Стефан, от единадесет до дванадесет часа днес ще бъде ограничено движението по пътя Смолян - Широка Лъка - Девин. При необходимост ще бъде осигурено преминаването на автомобили със специален режим на движение. За желаещите да посетят тържеството в Широка Лъка има организиран безплатен транспорт от Смолян и от Девин.


Прочети цялата публикация