БНР | 23.09.2018 13:16:19 | 289

Турция иска да подобри отношенията си с Германия


В навечерието на посещението си в Германия следващата седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че иска да подобри политическите и икономическите си отношения с Германия."Искаме напълно да оставим зад нас периода, който преживяхме през последните години в нашите политически отношения", каза Ердоган пред журналисти.

Най-голямата турска диаспора в света е в Германия. Повечето имат двойно гражданство.

Отношенията между Германия и Турция се обтегнаха след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Оттогава Анкара задържа няколко германски журналисти по обвинения, че подкрепят терористични организации в Турция. През последните месеци се забелязва разведряване, след като турските власти освободиха кореспондента на в-к „Ди Велт“ Дениз Юджел и правозащитника Петер Щойднер.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви след среща с турския си колега в петък, че Ердоган ще поиска икономическапомощ по време на срещата си с канцлера Ангела Меркел в четвъртък. Турция се опитва да стопли отношенията с ЕС в момент, когато връзките със САЩ рязко се влошиха и турската лира сериозно се обезцени.

Предстоящатат визита на турския президент Реджеп Ердоган в Германия предизвика вълна от недоволство. След серия демонстрации срещу визитата на Ердоган в Берлин и Кьолн редица депутати отказаха да присъстват на официалния прием в негова чест във вилата на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер. Народни представители от опозиционните "Зелени", либерали и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ публикуваха в социалните мрежи мотивите си, да откажат присъствие. Според тях на турския президент Ердоган не може да се оказва такава почит, след като Германия не е съгласна с авторитарната му политика.

Протестните митинги в редица големи градове в цяла Германия бяха свикани от граждански организации, които са против режима на Ердоган, включително кюрдски сдружения. По-големи протести са планирани в Берлин и Кьолн идната седмица. Очаква се турският президент да пристигне в германската столица в четвъртък, а в събота да се отправи към Кьолн, където ще открие най-голямата джамия в Европа.Прочети цялата публикация