БНР | 25.09.2018 04:36:07 | 207

Елена Поптодорова: Въпросът за делегацията ни в ООН стъпи върху вътрешна конюнктура


Елена Поптодорова, бивш посланик на страната ни в Съединените щати и един от основателите на Атлантическия клуб в България, коментира в "Преди всички" актуални въпроси във връзка със 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. Там са събрани световни лидери и с интерес се очаква речта на американския президент Доналд Тръмп.

Тръмп отново показа, че политиката не е това, което беше, каза преди време Е.Поптодорова. В днешното си интервю тя заяви, че не очаква извънредни сюжети в дневния ред на 73-та сесия. Ако се съди по миналогодишната реч на Тръмп, той наблегна върху суверенитета на страните.

Тези сесии целят да дадат възможност на националните представители да изразят позициите си. Тук имаме по-скоро едностранно поведение, нямаме разговори. Това е уникална световна сцена, в която всеки лидер съобщава на останалия свят каква е политиката на страната му. Ние вече познаваме политическите похвати на Тръмп, знаем как той вижда политиката на Америка и в този смисъл едва ли ще има изненади, каза Поптодорова.

Иран не е само американска тема, тя е от международния дневен ред, и повтори, че "всичко това няма да са изненади, а поведение в познатата тоналност на Тръмп."

"Истината е, че тревога по отношение на Китай изразява и ЕС. Усилията на китайската страна като цяло да придобие технологии по нерегламентиран начин. По отношение на митата очевидно ще има ответна реакция от Китай, но в някакъв момент и двете страни ще разберат, че трябва да осигурят собствените си интереси. С митата Америка ще пострада също. Ще минат по пътя на пробата и грешката, докато се наместят по-балансирани търговски отношения между тях. Засега има голямо напрежение и може да се очакват още ответни реакции", каза Поптодорова.

На въпрос за българското представителство на сесията на ООН Поптодорова отговори, че делегациите могат да бъдат водени и от държавен глава, и от премиер, и от външен министър. Тези държави, които са ръководени от президент, говорят по-рано. Това е съществената разлика и нивото на срещите, които могат да се проведат. При нас всичко стъпи върху вътрешна конюнктура, не върху процедурата в ООН, отбеляза Елена Поптодорова.Прочети цялата публикация