БНР | 29.09.2018 07:44:43 | 195

В София, Пловдив, Плевен и Търново днес се предават капачки от кампанията „Капачки за бъдеще“


Доброволци от цялата страна се включват в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“. Масовото събиране на пластмасови капачки се организира за трети път. Срещу предадената за рециклиране пластмаса, организаторите получават парични средства, с които закупуват кувьози.

Между 8:30 и 13:30 часа на малкия паркинг пред Централния вход на стадион "Васил Левски" столичани ще могат да предадат своите капачки. Сборни пунктове се организират и в градовете Пловдив, Плевен и Велико Търново.

В страната има повече от 100 пункта, разположени в 53 населени места, където доброволците ще могат да предават своите капачки и през следващата седмица, но след предварителна уговорка, за да бъде осигурен превоз. Контакти за връзка са достъпни във фейсбук на страницата на кампанията Капачки за бъдеще.

Организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще“ Мартина Йорданова и Лазар Радков стартират своята инициатива преди година. В рамките на няколко месеца събират 33 тона пластмасови капачки, които предават за рециклиране, а с получените средства и с помощта на частни дарители закупуват няколко кувьоза, единият от които вече е доставен на болницата в Червен бряг. Друг ще бъде дарен на болницата в Чирпан. Инициаторите очакват справка от Министерството на здравеопазването и за други общински болници, които имат спешна нужда от животоспасяващата апаратура.

"Това е нашият принос към обществото. Ние вярваме, че човек трябва да бъде промяната, която иска да види в света. Целта на кампанията е да покаже на хората, че могат да рециклират и чрез това да помагат", заяви пред "Хоризонт" Лазар Радков.

Мартина и Лазар припомнят, че повечето кувьози в общинските болници в страната са амортизирани, понякога дори повредени, а старата техника уврежда здравето на недоносените бебета.

"Само който не е посещавал малка общинска болница не знае колко е плачевно състоянието на техниката в много от тях", допълва Радков. По данни на здравното министерство в Чирпан например има кувьоз, който е от 1976 година, а всяко трето дете, което е било в кувьоз получава увреждане на очите заради стара и амортизирана техника, припомня Мартина.

Събраните капачки се транспортират до фабрика за рециклиране, където се смилат на много малки парченца, след което отново могат да се използват за производството на пластмасови изделия.

В инициативата се включва и Българското национално радио. Редакцията на Радио София предава капачки за трети път. За по-малко от 5 месеца са журналистите са събрали около 60 килограма, разказват Петя Зургунлиева и Божидар Янев:

"Всеки си го приел като мисия и почти всички събират капачки и вкъщи. Доста често пристигат на работа с чанти, пълни с капачки. това е наистина смислено", "Първият и вторият път сме събрали около 100-120 кг. Всичко това води до едно хубаво нещо - спасяването на един детски живот."

"Събирайте капачки, не ги изхвърляйте! На природата не й трябват, на децата им трябват" - призовават журналистите от БНР.

Благотворителната кампания ще продължи и през следващата година. Не е късно да започнете да събирате пластмасови капачки от днес, които ще може да предадете за рециклиране през пролетта. 

Прочети цялата публикация