БНР | 09.10.2018 06:58:46 | 67

Съдбата на онкоболницата в Благоевград след задържането на клиничния фармацевт за търговия със скъпи лекарства


Контролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в онкологичната болница в Благоевград ще бъде  драстично завишен, заяви  директорът на здравното заведение. От общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще  вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството.

При акцията на ГДБОП  и специализираната прокуратура в края на миналата седмица по подозрения за участие в организирана престъпна група за търговия със скъпи лекарства беше задържана клиничния фармацевт от онкологичната болница в Благоевград. В момента тя е под домашен арест. И макар че здравното заведение възстанови нормалния си  ритъм на работа , ситуацията е напрегната, признава директорът на болницата д-р Г.Георгиев. Той е категоричен, че и за миг не е направен компромис с лечението и живота на пациентите.

„Опитваме се да се съвземем. За всички е голям шок и най-важното е да продължим да обслужваме пациентите си, така че да не бъдат опорочавани техните терапии“

Преди разкриването на престъпната схема нищо не е подсказвало, че има злоупотреби с лекарства за раково болните пациенти в онкологичната болница, заяви д-р Георгиев.  Случаят налага извънредни мерки по контрола.

„Това, което се установи е изненада за мен, защото аз не съм имал никакви подозрения. Има много ясно създадени правила и ако някой е решил да става престъпник, ние как да знаем, че той го е решил. Разбира се, че ще се вземат всички необходими мерки – самата организация, самият процес, така че действително да сме сигурни, че всичко е наред. Въпреки случилото се обаче, аз не мога да не вярвам на усилията на целия колектив. Ние всички се чувстваме предадени от един човек, но ще се съвземем. Ще се вземат всички мерки. Ако трябва ще спя в аптеката, но няма да се допусне това“.

Най-важното в момента е да не се подлага на риск съществуването на онкоболницата, която макар и общинска, приема пациенти от цяла Югозападна България, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов, също лекар по професия.  Той обаче призна, че неприятният случай ще повлияе при взимането на решение за  управлението на здравното заведение, тъй като договорът на  директора на болницата вече е изтекъл.

„Трябва да видим какви са нещата в действителност, да преценим и тогава вървим към конкретни решения“.

Като принципал община Благоевград е длъжна да  вземе решение, гарантиращо стабилността на болницата.

Репортаж на Кети Тренчева 

Прочети цялата публикация