БНР | 11.10.2018 18:55:51 | 75

Броят на загиналите от урагана Майкъл достигна 12 души


Двама души загинаха, а хиляди бяха евакуирани в Съединените щати заради урагана "Майкъл", който отслабна до тропическа буря. Природното бедствие обаче все още заплашва югоизточната част на Джорджия, както и Северна и Южна Каролина.

Изключително мощният ураган, който удари континенталната част на САЩ остави мащабни разрушения както във Флорида, така и в Джорджия, унищожавайки напълно домове, бизнес сгради, търговски центрове. Повалените от бурята дървета убиха най-малко двама души и застрашиха множество животи. Властите съобщиха за един загинал от паднало дърво в Талахаси, Флорида, както и за 11-годишно дете в югозападна Джорджия.

Оценка на щетите все още не е направена, но картините от опустошените райони доказват, че Майкъл наистина е най-силният ураган за последните 50 години. В последните часове окото на бурята беше близо до Аугуста, Джорджия, като се движи с мощни ветрове към Южна Каролина, съобщи Националният център по ураганите.

Хиляди служители на правоохранителните органи и спасителни екипи тръгнаха, за да търсят оцелели сред отломките от разрушените домове. Една голяма част от жителите не се съобразиха със заповедите за евакуация и в момента властите се опитват да установят връзка с тях.

Много домове бяха са напълно унищожени в Мексико бийч, където ураганът първо навлезе към сушата и океанските вълни са достигнали размери, по-високи от покривите на къщите. Над 500 000 домакинства са без ток в щатите Флорида, Алабама и Джорджия. Почти напълно разрушен е също Панама сити, където връхлетя най-мощната част от урагана Майкъл. Изтръгнати електропроводи се виждат из целия град. Покривите са отнесени, а домовете са срутени от падналите дървета. Стотици коли са със счупени прозорци, много дори са обърнати от вятъра.

Прочети цялата публикация