БНР Стара Загора | 15.10.2018 14:04:56 | 58

При поемането на дълг Община Стара Загора е допуснала нарушения, твърди Антикорупционният фонд


Антикорупционният фонд сезира Агенцията за държавна финансова инспекция за сериозни нередности при поемането на дългосрочен общински дълг от страна на Община Стара Загора. Сумата е в размер на 6 млн. лв., според Фонда. Дългът  беше теглен след като Общината загуби окончателно съдебния спор с фирмата, която ремонтира преди 5 години квартал „Железник“.  Съдебната сага тръгна, след като местната власт отказа да плати въпросната сума на „Пътстрой“ ООД заради пресрочване на ремонтните дейности и некачествено изпълнение в квартала. На първа инстанция в Старозагорския окръжен съд Общината спечели делото, но Апелативен съд - Пловдив обърна процеса в полза на фирмата. Върховният касационен съд  потвърди апелативното решение.

Подобна констатация ни изненадва, защото преди половин година Фондът ни проверяваше за това, че не сме провели процедура за избор на изпълнител и не са повдигали темата за вида на дълга- заяви главният финансист на Общината Цанка Ганева. Тя обясни, че сумата е теглена, защото са запорирани общински средства два пъти повече от сумата, за която е осъдена общината .Блокирани са към 4 млн. лв., за които все още се водят дела. " Няма как при направен бюджет и вече заложени разчети ние да намерим средства за разходи, които не са предвидени. По едно и също дело се оказва , че плащаме два пъти"- допълва Цанка Ганева.

Законът  казва ,че форсмажорни обстоятелства  са събития, които не могат да бъдат предотвратени и не могат да бъдат предвидени. "Как да знаем , че по едно и също дело ще плащаме два пъти. Краткосрочният дълг се поема за една година, а ние за една година няма как да върнем тези пари. Затова и Общината е поела дългосрочен дълг"- коментира още Цанка Ганева.  Процедурата по дълга е прозрачна. Има решение на Общинския съвет и никой не е обжалвал това гласуване.  На фирмата, която ремонтира кв "Железник" са платени  2.5 млн. лв.,за толкова пари е иска и общо сумата нараства до 5 млн. лв. с лихвите и съдебните разноски. "Готови сме да предоставим цялата документация и да съдействаме на контролните органи"- допълва главният финансист. Чуйте цялото интервю с Цанка Ганева:

Прочети цялата публикация