БНР | 15.10.2018 14:22:12 | 43

България и Македония ще подпишат меморандум за транспортна свързаност и регионално развитие


До края на годината ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между  министерството на регионалното развитие и благоустройството, и министерството на  местното самоуправление на Република Македония. Това заявиха министрите  Петя Аврамова и Хюсейл Фазлиу в Благоевград, където откриха обновената сграда на Областна администрация.

Програмата за трансгранично сътрудничество  между България и Македония е най-успешната  за нас, заяви министърът на местното самоуправление Хюсейл Фазлиу, но големите инфраструктурни и транспортни проекти между двете съседни и приятелски държави изискват много повече ресурс:

"Пътната инфраструктура е главен приоритет от най-високо ниво на властта на Република Македония, защото  граденето на мостове между гражданите означава сближаване на гражданите на Република Македония към ЕС, а също така и край на конфликтите и на злоупотребите в този дял на региона".

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова  изрази готовност  до края на годината меморандумът между двете  ведомства да  бъде подписан:

"Предстои с министър Фазлиу да уточним дата, на която да подпишем този меморандум и да работим за транспортна свързаност, за регионално развитие. Смятам, че това е ключът към едно добро икономическо развитие на региона и на Западните Балкани".

Приоритет на двете министерства ще бъдат и двата гранични пункта в региона- "Клепало- Берово" и "Станке Лисичково- Делчево".


Прочети цялата публикация