БНР | 16.10.2018 12:18:02 | 200

Руското влияние в България - фокус на конференцията “Хибридните заплахи срещу институциите“


Състоя се конференция, посветена на “Хибридните заплахи срещу интистуциите“, организатори  бяха катедра “Политология“ на СУ, “Атланическия съвет на България“  и “Софийски форум за сигурност“. 

Росен Плевнелиев посочи, че в много държави като Черна Гора, Босна и Херцоговина могат да се намерят примери за хибридна заплаха от страна на Русия.

В Черна Гора руски депутати чрез сръбски и македонски банки са финансирали масови протести, а в Македония намесата за дестабилизация се осъществява чрез купуване на футболни клубове, каза Плевнелиев. Заради тези примери той посочи събитията в България, когато протестите за цените на тока, станаха причина за падане на първото правителство на Бойко Борисов.

“Разбира се по това време бяха ясни лидерите на тези протести, техните адвокати, а когато Волен Сидеров подпали офисите на ЕВН в Пловдив, адвокатите, които го защитаваха бяха същите, които бориха шистовия газ“.

“Нека да не допускаме миналото, особено в неговата негативна част, зависимости, олигархия, непазарно мислене, атаки срещу демократични институции, да се връща в България“, допълни още той.

Бившият премиер Иван Костов цитира данни от изследване на неговия център за “Анализ и управление на риска“, според което руското влияние в България е факт:

Част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим, в България е бил разрушен българския политически консенсус за членство в НАТО и ЕС, обясни Костов и каза още, че преди президентските избори също се е усетило руско доминиране.

“Мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация, с такава е и президента Румен Радев“, поясни той.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.


Прочети цялата публикация