БНР Стара Загора | 18.10.2018 08:12:56 | 116

В Хасково откриват 43-тите Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова"


43-ти Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова", ще се проведат от 18 до 21 октомври 2018 г. в Хасково. Дните са организирани и финнасирани от Община хасково.

Днес от 17.00 часа в Галерия „Атанас Шаренков“ ще бъде открита Втора самостоятелна  изложба на талантливия музикант и художник – Явор Куманов. От 19 часа в Театър „Иван Димов“  ценителите на класическата музика ще имат възможност да чуят  концерт на  Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Стоимен Пеев - цигулка.

На 19 октомври от 17.30 в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ ще бъде представена биографична книга за именитата наша пианистка проф.Ружка Чаракчиева с автор  Ирен Капеловска. От 19.00 часа в Театър „Иван Димов“  ще се състои Юбилеен концерт на проф. Ангел Станков – цигулка, по случай неговата 70-годишнина. На рояла е  проф. Ростислав Йовчев.

На 20 октомври от 19.00 часа отново в Театъра хасковлии и гостите на града ни ще чуят изпълненията на Мичо Димитров – цигулка и Ирен Капеловска – пиано.

43-ти Музикални дни „Проф.Недялка Симеонова” ще бъдат закрити с концерт на Камерен оркестър при Община Хасково с диригент  Цанислав Петков и солист Светлин Русев на 21 октомври от 19.00 часа в Театър „Иван Димов“.

В рамките на 43-ти Музикални дни „Проф.Недялка Симеонова”, Община Хасково ще проведе и Международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова” 2018 г., който ще бъде официално открит на 19 октомври в 12:30 ч. в Театър „Иван Димов”.

Тази година в конкурса ще участват 21 млади цигулари, разпределени в четири възрастови групи. Участниците са от 6 държави: Сърбия, Молдова, Турция, Русия, Китай и България. Най-малките участници са на 9 години. Това са Петра Плешка от Кишинев, Молдова и Марияна Стоева от Пловдив.

Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател: проф. Ангел Станков – преподавател по цигулка, носител на ордена на Британската империя, носител е на три награди „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Членове на журито са: проф.Евгений Шевкенов – преподавател по цигулка в гр.Виена, Австрия; Мичо Димитров – концертмайстор - гр.Пловдив; проф. Галина Буйновски, заслужил артист на Република Молдова- преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску”, Кишинев, Молдова и Марк Кадин - главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 6 900 лв., разпределен между четирите възрастови групи.

На 21 октомври от 13:00 ч. ще се състои  церемония по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния  конкурс за цигулари. Входът за всички събития е свободен.

Прочети цялата публикация