БНР | 18.10.2018 22:09:02 | 71

Вашингтон ще даде още няколко дни на Рияд, но възприема случая "Хашоги" много сериозно


САЩ искат да дадат още няколко дни на Саудитска Арабия да представи обяснения за изчезването на журналиста Джамал Хашоги, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от "Франс прес". Той е казал на саудитските ръководители, че САЩ приемат много сериозно случая и ще очакват резултатите на разследването на кралството и Турция преди да решат как да отговорят. Саудитските власти се ангажираха да извършат пълно и подробно разследване, увери Помпео, след като информира на четири очи президента Тръмп в Овалния кабинет за разговорите си с лидерите на Саудитска Арабия и Турция.

По-късно, на въпрос на репортери на военно-въздушната база "Андрюс" дали Джамал Хашоги е мъртъв Тръмп каза: "Несъмнено така изглежда според мен" и добави, че "това е много тъжно". В интервю за "Ню Йорк таймс" президентът изтъкна, че е "малко рано" да се правят категорични заключения за това кой е разпоредил убийството на Кашоги. Същевременно той изказва доверие в разузнавателните сведения за роля на висши саудитски кръгове в убийството на журналиста.

Хашоги е в неизвестност, след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди повече от две седмици. Турските власти заявяват, че той е бил убит, а саудитските отричат. Изчезването на журналиста предизвика дипломатическа криза. Пред журналистите Помпео каза, че той е подчертал "дългогодишните стратегически отношения" между САЩ и Саудитска Арабия.


Прочети цялата публикация