БНР | 21.10.2018 08:39:17 | 175

Ивайло Калфин и Георги Ганев: Скандално е слагането на таван на всички пенсии„За да се изолира министър-председателят от обвиненията, той казва „Махнете ги“, за да не се обяснява всеки ден. Това е извън законовите рамки. „Джи Пи Груп може да си търси правата в съда. Интересно е дали ще си ги потърси“. Това коментира в предаването „Неделя 150“ Ивайло Калфин – бивш министър на труда и социалната политика и настоящ специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси.

В момента в ЕС се създава пост на европейски прокурор, който ще се занимава със злоупотребите с европейските фондове, подчерта Калфин и добави, че България подкрепя това решение. По думите му този европейски прокурор ще може да внася обвинения в съда.

„Тежките нарушения на европейски фондове вече няма да минават с леки проверки с препоръки, а ще финишират в съда. Това ще бъде факт от следващата година. Вече не може някой да си създаде някаква затворена система, в която никой да не му се бърка. Не може да мине някое безобразие, без да бъде забелязано“.

Годишно България получава над 1 млрд. евро от европейските фондове, отбеляза той и заяви категорично, че европейските средства не са равни на корупция.

„„Дупката“ във Варна, къщата на Яворов – защо бяха приватизирани? За да дадем сега всички средства от публичния си бюджет, за да си ги купи обратно държавата… Кой носи отговорност едно време, че ги е приватизирал? Никой! Вече даже сме забравили кой е бил там“, коментира Калфин.

Икономистът Георги Ганев от Екипа за управленски алтернативи на „Демократична България“ добави, че хората вече се интересуват от обществената ефективност на разходването на европейски средства. Обществото става по-взискателно към своето управление, подчерта той.

„Увеличаването на косвените данъци или вдигането на осигурителния праг са промени, които засягат всички – тогава по-трудно се мобилизират протестните сили. Докато при конкретните случаи, където наистина може предметно да се види скандалното, хората изведнъж избухват и дават много сериозна корекция на властта. Фактът, че тя реагира и й се налага да реагира е един от начините, по които работи демокрацията“.

Ивайло Калфин изказа мнение, че данъчната система в страната е изключително несправедлива – тя е много дебалансирана към хората с ниски доходи:

„С по-нататъшно задълбочаване на облагането на преките данъци, ние продължаваме да пренасяме тежестта към хората с ниски доходи. Това рано или късно ще доведе до огромен социален проблем, до социална бомба в държавата“.

Георги Ганев не се съгласи с мнението на бившия социален министър, че данъчната система е несправедлива: „Целта на една данъчна система е да събере приходи за политиките, които държавата иска да провежда, а тези политики могат да са справедливи или не. Ключовият въпрос е колко ефективно се харчат тези пари. Ключовият въпрос е за тези политики, които държавата провежда с така събраните пари. Обществената ефективност на харченето на българската държава е изключително ниска. Политиките й, въпреки че на думи са насочени към това да подпомагат най-бедните хора, всъщност не успяват да го постигнат. За сметка на това имаме несправедливо разпределение на печелившите от харченето на държавните средства, било чрез държавни поръчки или други политики. Всичко това не се преразглежда, не се променят политиките и оттам се натрупва и напрежение“.

Според Ивайло Калфин системата за хората с увреждания трябва да се пренареди: „Тези действия сега правят някои стъпки в добра посока, но самата система не е добра. С тези стъпки се дава още от същото, от чувството за несправедливост в системата“.

Според него е скандално слагането на таван на всички пенсии. Той е категоричен, че държавата трябва да направи нещо за най-ниските пенсии и това е преизчисляване и осъвременяване със сегашния осигурителен доход, но това е по-скъпо и трудно да се направи и затова държавата го избягва.

Неспазването на обещанието за падането на тавана за новите пенсии е скандално, съгласи се Георги Ганев. Според него няма как сегашната система да даде сериозен стандарт на живот на пенсионерите.

Калфин определи поведението на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания като абсурдно и показва самозабравяне. Ганев допълни, че във всяка по-развита демокрация подобни думи на казаните от Симеонов би трябвало да означават край на съответната политическа кариера.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Прочети цялата публикация