БНР | 05.11.2018 13:35:05 | 130

Проф. Фернандо Санча: Мъжът трябва да има приятел уролог, който да е личен мъжки лекар


Отново е ноември и не бива да се изненадвате, ако видите около себе си мъже, които си пускат мустаци точно по това време на годината.

Защото вече тече месецът, в който на много места по света се отбелязва инициативата Мовембър.

Това е голяма кампания за профилактика на рака на простатната жлеза. Провежда се навсякъде по света – отбеляза в интервю пред Радио София д-р Александър Боцевски – уролог в „Хил клиник“. Лечебното заведение участва в инициативата за шеста поредна година. – Българските мъже все още свикват да ходят на преглед, още не са свикнали. С всяка изминала година процентът им се увеличава.

По думите на д-р Боцевски всеки мъж над 45-50 години трябва веднъж годишно да посещава уролог. Особено за простатата е важно, защото при рак на тази жлеза няма симптоми, а ранното откриване гарантира успеха при лечението.

Много от хората, ако имат проблеми с уринирането, мислят, че е от възрастта. Ако се появи такъв проблем и той продължи седмица-две или повече, непременно трябва да се консултират.

След снемане на анамнеза, туморен маркер, ехографско изследване, можем да вземем биопсия, за да разсеем съмненията за наличие на раков процес. Хистологичният резултат показва недвусмислено, включително и вида, агресивността на рака.

Предлагаме ви и разговор с испанския уролог проф. Фернандо Санча – световноизвестен специалист, обучител и демонстратор на най-новите лечебни възможности в тази специалност в Европа, Южна Америка, Азия и дори Австралия. Оперира пациенти и в София от 10 години.

Ето и част от интервюто на проф. Санча за „Часът на здравето“:

Преди да говорим за лечението, трябва да отбележим, че успехът минава през правилното диагностициране. Затова е важно мъжете да посещават уролог. Ракът на простатата няма никакви симптоми.

Модерното лечение е това, което не предизвиква нежелани ефекти като последици.  Когато по време на диагностиката открием рано такъв рак, е възможно да го излекуваме - обикновено чрез хирургическо или лъчелечение... Медицината вече е на такъв етап, че за разлика отпреди време, по-възрастният пациент може да бъде проследяван, да почине със рак на простатата, но не от тази болест.

При мъжете простата започва да се увеличава след навършване на 30 години. Двама от 10 след време ще се нуждаят от операция, за да могат да уринират както трябва. В такива случаи лазерът е великолепно решение. Използваме ги при пациенти, които нямат рак, а доброкачествено увеличена простатна жлеза.

Има нови страхотни възможности за диагностициране на рака. По-рано правехме само PSA тест и при завишени стойности вземахме биопсия. Сега правим ядрено-магнитен резонанс и с фюжън биопсия определяме къде точно може да се намира туморът в простатата. Така разбираме 100% дали мъжът има рак или не. Същевременно се увеличава безопасността на пациента.

Българските мъже не ходят на уролог толкова, колкото в другите страни. В България обикновено оперирам пациенти в много по-напреднал стадий. Затова съветът ми е да се тръгва на преглед след навършване на 45. И така – всяка година, до края на живота си.

Ракът на простатата е така да се каже сред най-хубавите раци. Повечето пациенти с тази диагноза могат живеят над 10 години и животът им да свърши преди болестта да им го отнеме. Става дума за т.нар. бавен рак. Жалкото е, че при по-агресивния рак е трудно да помогнем. 

Трябва българите да си имат личен уролог, личен мъжки лекар. Който да им стане приятел.
Уролозите покриват голяма част от здравните проблеми, които могат да се появят у мъжа.

Чуйте повече по темата в приложените звукови файлове.

Прочети цялата публикация