БНР | 08.11.2018 23:50:37 | 241

По трасето на бъдещия газопровод между България и Гърция текат спасителни археологически разкопки


Спасителни археологически разкопки се извършват по трасето на бъдещия газопровод между България и Гърция. Над 30 са обектите, които подлежат на проучване в областите Кърджали, Хасково и Стара Загора. Вече се работи край кърджалийското село Стремци, където се предполага, че има древно миньорско селище  и крепост.

Очаква се проучванията да завършат до края на идната година, каза Христо Попов - директор на Археологическия институт с музей към БАН:

„Имаме определени срокове, в които трябва да свършим спасителните проучвания, за да може пък строителите след нас да свършат своята работа, за да бъде изградено трасето. На този етап мога да кажа, че обекти от най-различни периоди - от Праистория, Желязна епоха, Античност и Средновековие“.

Вчера България и Гърция получиха разрешение от Европейската комисия да финансират с бюджетни средства изграждането на газова връзка помежду двете страни. Това няма да се смята за непозволена държавна помощ, решиха в Брюксел с мотива, че тази връзка ще допринесе за разнообразяването на енергийните източници.


Прочети цялата публикация