БНР | 11.11.2018 18:36:29 | 196

Световни лидери отбелязаха в Париж 100 години от края на Първата световна война


Тържествената церемония по случай 100 години от края на Първата световна война събра пред Триумфалната арка в Париж над 80 световни лидери.
Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и десетки монарси, президенти и премиери от Европа, Африка, Близкия изток отбелязаха заедно с френския президент Еманюел Макрон момента, в който оръжията замлъкнаха в Европа преди един век:

Европа ще продължава да бъде разделена, ако не изградим свързаност в областта на науката, технологиите и образованието, заяви Румен Радев. Според него, ако тази празнина между Източна и Западна Европа не бъде преодоляна, няма как да бъдем равноправни членове на Европейския съюз. Няма да има и реална перспектива за еврочленство на страните от Западните Балкани. На Парижкия форум за мир президентът представи инициативата за създаване на институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Целта е младите хора в Европа да участват в научни изследвания на Балканите: "Този институт е важен като един пример за научна свързаност, в който на тези млади хора да се дава перспектива да работят с учени от цял свят".

Десет балкански държави се ангажират в проекта, което показва, че регионът излиза от негативното наследство от миналото: "Трябва да търсим проекти, които да задържат младите хора в нашата страна, проекти на високо научно ниво. Това е начинът да стабилизираме този регион, да го направим привлекателно място за нашето младо поколение".

Предстои държавите в проекта да решат къде да бъде изграден центърът: "Своята дума ще има и Европейската комисия. Ние очакваме основните средства да бъдат от нея. Тя вече е готова да финансира проучването за целенсъобразността на този проект, но България има всички предпоставки именно на нейна територия да се разгърне този институт".
 

Институтът ще допринесе за изследвания за лекуване на онкологични заболявания: "И то точно такива, които в България ние не можем наистина да третираме и хората в момента търсят някакво по-добро лечение в страни на Запад. Ако това го направим, ефектът ще бъде огромен".
   
 "Винаги, когато има такива срещи и говорим с президента Тръмп, САЩ са наш стратегически партньор и отношенията са много важни във всички аспекти, като започнем от сигурността, през икономическо сътрудничество, образование, наука"

В словото си на церемонията френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира:


"Да обединим нашите надежди вместо да противопоставяме страховете си. Заеудно можем да предотвратим заплахите, глобалното затопляне, бедността, глада, болестите, неравенството и невежестдвото. Започнали сме тази битка и можем да я спечелим. Нека я преследваме, победата е възможна".

Прочети цялата публикация