БНР | 14.11.2018 06:02:36 | 123

Любослав Костов от КНСБ: Бюджетът е добър, но има недофинансирани неща


Ръководството на КНСБ се среща с парламентарните групи на БСП за България, ДПС и Обединените патриоти във връзка с бюджета за догодина. Вчера от синдиката имаха среща и с ГЕРБ.

Това е най-добрият бюджет на кабинет на Борисов, но има и недофинансирани неща, каза в предаването "Преди всички" Любослав Костов – икономист от КНСБ:

"Политическата оценка при нас винаги е подчинена на икономически аргументи, така че  съвсем експертно мога да потвърдя думите на нашия президент Пламен Димитров – това е най-добрият бюджет на правителство на Бойко Борисов. Което не означава, че е идеален. Разбира се, той има също пропуски и точно заради това е момента са тези срещи, които ние правим с парламентарно представените групи. За да видим копи сектори са останали недофинансирани, защото, да, един милиард са за заплати допълнително спрямо предходната година, но има някои като Селскостопанска академия, други социални заведения, "Напоителни системи". Има недофинансирани неща, които между и първо четене, смятаме, че парите не са много. Ние сме направили изчисления, че не са много парите спрямо общата рамка и се надяваме и там да получат хората увеличение на заплатите си, защото на места увеличението на средствата няма да покрие дори ръста на минималната работна заплата от 50 лева."

Костов изрази надежда, че исканията на синдиката ще бъдат приети:

"Ние им дадохме нашите искания, вчера на срещата с ГЕРБ, така както трябва те да присъстват  в закона за държавния бюджет и г-жа Менда Стоянова каза, че те ще се запознаят с тях и ще бъдат обсъдени на среща с парламентарната група. Надяваме се поне част от тях, ако не всички, да бъдат припознати и под някаква форма да залегнат за второ четене."

Любослав Костов посочи от кои неща от синдиката не биха отстъпили:

"Най-зле е сектор "Земеделие", ако трябва да сме честни. Там исканията ни са около 10 милиона като става въпрос за 3 милиона за "Напоителни системи", около 2 милиона за Селскостопанска академия и други 5 милиона, които да бъдат разпределени към Министерство на земеделието и горите, за да може да се покрият ръстът на работните заплати и ръстът на минималната работна заплата. И другото, което според мен е много важно, това е ръстът на общезщетенията за безработица защото той е 9,20%, а при нарастващ минимален осигурителен доход няма логика обезщетението за безработица да остава на едно и също ниво – то трябва да бъде 60% от максималния осигурителен доход. Така че това следва логиката на икономическите събития и на политиката, която ГЕРБ се нае да провежда тази година и се надяваме да не е последна, надяваме се това да е една дългосрочна стратегия и догодина да видим още по-добър бюджет от този сега, който е. "


Прочети цялата публикация