БНР | 15.11.2018 10:42:17 | 71

Радиона Никова, ДАЗД: Журналистът трябва да мисли първо за интереса на детето, а после за репортажа


“Ако журналист се намира на място и вече има информация за насилие над дете. Първото нещо, за което той трябва да мисли е детето, а не репортажа. Ние затова и правим това обучение за етични стандарти за отразяване на случаи на деца, защото понякога, журналистите са притискани от времето, от желанието да бъдат будната съвест на обществото и ние всички сме благодарни затова, защото много от случаите се разкриват именно, благодарение на журналисти. Но първо, преди те да направят репортажа и да го излъчат, трябва да мислят за детето“, каза Радиона Никова от Държавна агенция за закрила на детето в интервю за предаването “Хоризонт до обед“. 

“Първото нещо, което трябва да направи журналиста е да обясни на самото дете какво ще се случи. Че той снима репортаж, че този репортаж ще бъде излъчен, че този репортаж може да бъде видян от по-широк кръг хора, които детето си представя. То може да даде съгласие, но това съгласие трябва да бъде информирано“, допълни още тя във връзка с провеждащото се обучение на журналисти във Факултета по Журналистика на СУ за етично и щадящо отразяване в медиите на деца, жертви на сексуално насилие.

“Насилието, което минава през интернет е отделна, съвсем специфична тема, защото тя опира до познанията на родителите за нови технологии“, каза тя и допълни,  че:

“За съжаление някои от родителите са по-назад в използването на тези нови технологии, отколкото децата“, защото в днешния ден и учебното и свободното време на децата, минава през интернет и затова “ние трябва да сме много по-благоразположени да дискутираме с децата тази тема“, поясни тя.

“Проблемът е доколко родителите са готови и доколко съзнават, това че детето се намира в интернет, но е в съседната стая дали наистина това е една сигурна среда за детето? А колко от тях си дават сметка наистина, че докато държат детето до себе си, но то е на телефона си и е в контакт с много други хора, които, ако видят в реалния живот, никога не биха допуснали“, коментира тя.

“Идеята ни е, че все още в нашето общество, както и в световен мащаб, темата за сексуалното насилие над деца, е една от темите табу. Това е една обществена тайна“, каза Ивайло Спасов от УНИЦЕФ в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

В същото време сексуалната форма на насилие е тази, която е категорично припозната и категорично отхвърлена от обществото, допълни той:

“Няма човек, който да каже, че гледа примиренчески на това и, че го допуска за нормално“, поясно той и каза още, че въпросът е в това, че сексуалното  насилие над деца “остава скрито зад стените на дома“ или на класната стая и институцията, “скрито в емоционалния, във вътрешния свят на детето“, каза той.

“Това е разговор, който трябва да провеждат и родителите, и учителите и по-големите братя и сестри“, коментира той възможностите за подготовка на децата по темата.

Целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация