БНР | 17.11.2018 08:21:00 | 329

Гарет Джоунс: Дори Мей да оцелее, не е ясно дали парламентът ще одобри сделката за Брекзит


Ако Тереза Мей оцелее като премиер през следваща седмица и по-нататък, далеч не е ясно дали британският парламент ще одобри сделката, каза пред БНР журналистът от агенция Ройтерс Гарет Джоунс. В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той коментира наболели проблеми около Брекзит след бурна седмица в британския политически живот.

Новината за постигнато проектоспоразумение за споразумение по Брекзит междуевропейските и британските преговарящи далеч не беше приета в Обединеното кралство така, както очакваше премиерът Тереза Мей.

На извънредно заседание на нейния кабинет беше взето колективно решение сделката да бъде одобрена, но на следващия ден недоволството на евросептиците в правителството се изрази в серия оставки, включително на министъра за Брекзит Доминик Рааб. Техният аргумент беше, че сделката е лоша, че не отговаря на резултата от референдума, защото застрашава териториалната цялост на страната с приемането на така неречения „предпазен механизъм“ за ирландската граница, който може да остави страната завинаги в митническия съюз.

В отговор на критиките Тереза Мей каза на депутатите, че могат да направят следния избор: нейната сделка, Брекзит без сделка или да няма изобщо Брекзит.

„Нейната сделка определено е застрашена. Много членове на парламента в нейната партия и в опозиционните партии се изказаха остро срещу нея. Ако тя оцелее като премиер през следваща седмица и по-нататък, далеч не е ясно дали парламентът ще одобри сделката“, коментира британският журналист Гарет Джоунс.

Според него излизане без сделка определено има своята цена, най-вече икономическа, и особено бизнесът силно желае да избегне този вариант. „В парламента също няма подкрепа за излизане без сделка. Тревожното е, че може да се стигне до това, защото политиците не са способни да постигнат споразумение по сделката на Мей или някакъв неин вариант навреме преди 29 март, когато законово трябва да напуснем ЕС“.

Гарет Джоунс смята, че отмяна на Брекзит със сигурност е нещо, което в момента повече от половината от страната би одобрила - това показват последните съвсем надеждни анкети. „Общественото мнение обаче не се е променило много. Ако има референдум утре, сигурно ще има малко мнозинство в полза на оставане в ЕС, но страната остава дълбоко разделена. В  парламента няма достатъчно подкрепа за одобряване на втори референдум, а и няма гаранции, че той ще бъде в полза на оставане в ЕС“.

Коментирайки критикувания проект за споразумение по Брекзит, който е близо 600 страници, британският журналист каза, че „всяка сделка винаги е обречена да бъде объркващ компромис“.

„Мей я представя като най-доброто, което можем да получим от ЕС. Тя почти със сигурност е права, защото ЕС има да защитава свои интереси и приоритети. Както знаете, спорните елементи в тази сделка засягат най-вече Северна Ирландия и „предпазния мехеанизъм“ за ирландската граница, който е вид застраховка, че границата между Северна Ирландия и Република Ирландия ще остане отворена след Брекзит. За постигането на това британското правителство се съгласи Обединеното кралство да остане като цяло в митническия съюз през следващите години. Но това, което наистина разгневи брекзитиърите беше, че „предпазният механизъм“ може да продължи безкрайно…“

Според Гаред Джоунс „проблемът е, че митническият съюз ще ни попречи да сключваме нови свободни търговски споразумения със САЩ, с Китай и други страни. „А това беше основният аргумент на някои от брекзитиърите още в началото за напускане на ЕС. Оставайки в митническия съюз, но без да сме членове на ЕС означава, че губим гласа си и нямаме думата по новите правила и разпоредби на съюза“.

„На практика получаваме най-лошото и от двата свята. Но решаването на този сложен проблем зависи от намиране на решение за ирландската граница, а това е изключително трудно. Това, което имаме в момента е най-доброто, до което можеха да стигнат европейските и британските дипломати“, смята журналистът.

Но според него „сметките за Мей не излизат в момента“. „Ако утре има вот по тази сделка, тя със сигурност няма да бъде одобрена. Мей, разбира се, е наясно, че сметката не излиза, но тя се надява да набере скорост през следващите седмици и да получи някаква подкрепа. Няма точно определено време за гласуването в парламента и тя няма да бърза“.

Журналистът смята, че Мей вероятно разчита на финансовите пазари и бизнеса да свършат техния дял от убеждаването, че сделката е добра. „Виждаме колко е уязвим е паундът в резултат на тези политически машинации и колко сериозно пострада през последните два дни, особено след оставката на министъра за Брекзит Доминик Рааб. Отслабването на паунда води до голяма несигурност и вероятно дори криза“.

„Когато имате бизнес, който до голяма степен подкрепя сделката, когато имате финансовите пазари, които на практика наказват политиците за техния провал да сътрудничат, тогава някои депутати могат да започнат да променят мнението си, особено след като всъщност единствената алтернатива на плана на Мей е Брекзит без сделка. А това е нещо, което всички, с изключение на твърдите брекзитиъри, искат да избегнат“, каза Гарет Джоунс.

По думите му Мей се нуждае от подкрепата на 158 от общо 315 нейни депутати, за да спечели вота на недоверие. „Оставам с чувството, че тя всъщност ще го спечели и дори ще излезе по-силна след оспорването на лидерския ѝ пост“.

Британският анализатор смята, че в страната расте недоволството от поведението и коментарите на някои от твърдолинейните брекзитиъри. „И както самата Мей е казвала много пъти, те нямат алтернативен план, освен за твърд Брекзит, който изобщо не е план, а хвърляне от ръба на скалата“.

„Ако тя спечели съревнованието за лидерския пост, те няма да могат да внасят вот на недоверие една година, така че тя ще бъде в безопасност цяла година. Много неща могат да се случат през това време и много ще се случат преди и след тази дата за Брекзит, в зависимост от това дали тя ще бъде спазена. Макар и на хартия Мей да изглежда уязвима и изолирана, като се има предвид нейната неотстъпчивост и решителност, а също и това, че опонентите й са доста разединени, не е изключено тя да оцелее и да излезе по-силна през следващите месеци“.

Според Гарет Джоунс Мей има репутация на човек, който се затваря, особено когато е под натиск, и се стреми да върви напред с непреклонна решителност. „Не знам как на този етап Мей може съществено да промени позицията си. И тя, и ЕС ясно заявиха, че няма сериозна алтернатива на постигнатата сделка. Е да, те могат да я разкрасят малко тук-таме, но дори и това ще бъде трудно заради  изтощителните преговори. Единственото друго нещо е да каже „да“ на втори референдум“.

Анализаторът смята за интересно, че тази седмица тя спомена за първи път публично  възможността да няма Брекзит. „Не си спомням да използва думата „референдум“, но това със сигурност са неща, които тя може да използва и да заплашва с подобно развитие, за да преодолее съпротивата на твърдолинейните брекзитиъри, коитоса против втори референдум, защото се опасяват, че тяхната бленувана цел да напуснат ЕС може да бъде разбита в последния момент и да останем в ЕС“.

Гарет Джоунс вижда единствен начин да се стигне до втори референдум, ако парламентът изпадне в напълно безизходно положение и не може да договори никакъв начин да се продължи напред. „Тогава, след като имахме референдум, който ни постави в това положение, е разумен аргумент да се каже „Хората отново трябва да решат“.

Прочети цялата публикация