БНР | 19.11.2018 11:40:59 | 233

Г. Близнашки: Управляващата коалиция ще преживее тази драма


Исканията на протестиращите са легитимни във висока степен. България се различава по своите стандарти и начин на живот в равнение със значителна част от Европейския континент. Степента на социално неравенство в България е най-високия, така че винаги съществуват взривоопасни елементи в обществото.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ професор Георги Близнашки - юрист служебен министър-председател (6 август - 7 ноември 2014 г.) по повод насрочените в различни градове на страната протести срещу ниския стандарт на живот, повишените цени на горивата и тез за смяна на системата. Големият въпрос е дали протестите ще бъдат фокусирани в правилна посока, коментира той. Той не се ангажира с позиция дали те имат енергията да съборят правителството или от тях да се роди нов политически проект:

„Прави впечатление, че това е един странен протест срещу всички политически партии. Навсякъде по света, когато хората протестират, обикновено се качва рейтинга на опозицията, която се готвите да замени управляващите, а у нас това не се получава и това е много интересно явление. Очевидно, че нещо в българската левица не е наред, но това е тема за друг разговор“.

Протестите са начин на съществуване на едно демократично общество,  коментира Близнашки, но предупреди, че „нещата избиват в една анархистична посока, която не може да не притеснява всички по-сериозни наблюдатели“.

“Управляваща коалиция трещи по шевовете и това се вижда от всички“, коментира ученият, според когото „Не може да не може да има проблеми в малката коалиция – съставна част от голямата – и цялото да не понася последици“  Управляващите много по-отрано са можели да предвидят сътресенията, смята Близнашки, който направи аналогия между трусове в „Обединени патриоти“ и трусове в Реформаторския блок при предишното управление на Борисов:

„Част от тази хитрост, която прилага Борисов е да прехвърля най-тежките сектори на коалиционните партньори и след това, когато се стигне до провал, той вдигна рамене и казва: „Ние държим здраво положението, ама те се провалят“. Спомнете си че възложиха и образованието и здравеопазването на Реформаторския блок в предходния мандат и там хаоса беше пълен. Нещо подобно се наблюдава и понастоящем“

Управляващата коалиция „ще преживее тази драма от есента на 2018, но  проблемите пред страната са много сериозни и това не може да не ни тревожи“, смята Близнашки, който допълни, че трябва да се търсят други решения по много въпроси, ако искаме да имаме догонващо развитие. ГЕРБ имат навик да реагират на ситуацията каквато е, но проблемът е, че трябва да се търсят дългосрочни решения, каза той.

Според Близнашки, БСП е направила „голяма грешка“ с издигане като лидер на Корнелия Нинова. „Тя винаги е била на десния фланг в редиците на социалистическата партия. Трудно е хора с такива биография - участници в приватизация и прочие, да се превърнат в знаменосци на една морална кауза, която да доведе до дълбоки промени в нашето общество“.

Трябва да се разберете какво се има предвид под призивите на протестите за смяна на системата, коментира Близнашки:

„Ако става дума за президентски режим и прочее, това - неведнъж съм казал досега, е глуха улица за България. България е европейска страна, а такива режими нямат място в обединена Европа.


Прочети цялата публикация