БНР | 20.11.2018 09:06:01 | 176

Любомир Авджийски: Тоталитарният законопроект за вероизповеданията трябва да бъде оттеглен изцяло


Тоталитарният законопроект за вероизповеданията трябва да бъде оттеглен изцяло, заяви днес пред БНР адвокат Любомир Авджийски. „Идеологията му е сбъркана, тя е човеконенавистна“, добави той в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“, коментирайки разбирателството между ГЕРБ и ДПС за оттегляне на някои текстове.

„Ако това, което те казват, че ще оттеглят се случи, за мен то не е достатъчно“, каза адвокат Авджийски. Защото според него ако от законопроекта отпаднат радикалните и тоталитарни текстове от него нищо няма да остане. Като пример той даде, че малолетни и непълнолетни не могат да участват в богослужения, освен с изричното писмено съгласие на родителите.

„Това, че някой е обещал да оттегли като предложения, защото се е сетил, че може би не са достатъчно адекватни, може да се коментира, но не е официалната тема, а приетия на първо четене законопроект“, каза  Авджийски.

Според него хората, които са писали законопроектите в първоначалния вариант – на БСП, на ГЕРБ и на „Обединени патриоти“, не са чели Конституцията, нито Библията или Корана.

„Самият факт, че се приема ограничение да не може да се проповядва другаде, освен в сгради, предназначени за религиозна дейност и са регистрирани в Дирекцията по вероизповеданията… означава, основната проповед в Библията – тази на планината, която е крайъгълен камък на цялото християнство, нямаше как да се случи“.  

Той каза, че ако се следва тази законодателна логика, до III век нямаше как да се случи цялата религиозна дейност на християните, а и на мюсюлманите по-късно.

„Как нямаше един народен представител да им каже, че това са обидни за всеки свободен гражданин предложения“.

„Ако вярата и религията не са важни, то поне да са важни Конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека, които ясно казват, че свободата на убежденията, свободата на словото, свободата на събранията не могат да бъдат ограничавани. И на първо място трябва да бъдат прилагани в правото на религиозна свобода“, каза адвокат Авджийски.

„Ограничения има и за даренията, не може да има дарения за религиозни вероизповедания, с които да се плащат заплати на свещенослужителите. Което означава, че католическата църква, еврейската общност и други църкви трябва веднага да затворят врати, тъй като по-голямата част от техните служители не са български граждани. Друго ограничение е свещенослужители могат да бъдат само български граждани. Т.е. да изгоним няколко от световните религии от България“.

Според него хората, предложили това, не си дават сметка, че щом ние третираме така тези религии, и ако предложенията бъдат приложени в чужбина спрямо нас, то българските православни църкви там трябва да затворят.

Прочети цялата публикация