БНР | 21.11.2018 02:17:10 | 124

Андрей Новаков: Пречка пред приемането на бюджета на ЕС бяха средствата за Турция


Средствата за Турция, които ЕС отпуска за бежанците, са били основната пречка пред бюджета на ЕС за следващата година, каза за „Хоризонт“ евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който участва в преговорите за неговото формиране:

"Там нямаше абсолютно никакво разбирателство като дори на моменти в петък делегацията на ЕП напусна преговорите. Дотолкова нямаше диалогичност, дотолкова нямаше никаква гъвкавост от двете страни. Това беше препъни камъка, който наклони везните. Мисля, че щяхме да се разберем и за финансирането на ЕРАЗЪМ, и за неизползваните средства, но инструмента за Турция се оказа "голямата хапка"."

Преговорите между Съветът на ЕС и Европейския парламент се провалиха късно през нощта в понеделник срещу вторник. Другото перо, по което двете институции не постигнаха съгласие, беше за финансирането на проектите в сферата на научните изследвания от програмата „Хоризонт 2020“ . Какво следва оттук нататък и дали случилото се ще засегне България - чуйте в интервюто с евродепутата Новаков, което ще бъде излъчено в предаването „Преди всички“.


Прочети цялата публикация