БНР | 21.11.2018 10:17:14 | 114

Има развитие по идеята за Национална детска болница


300 хиляди деца годишно се налага да постъпват в болница у нас, показват данните на Здравната каса. Инициативният комитет за изграждането на Националнат детска болница се срещна с министър Кирил Ананиев. На срещата стана ясно, че въпросът за подобно здравно заведение не търпи отлагане и министерството е готово да съдейства за неговото създаване. Идейният проект трябва да е готов до Коледа.

Един от участниците в срещата - проф. Владимир Пилософ – председател на националната педиатрична асоциация и бивш шеф за Фонда за лечение на деца припомни историята на проекта:

"Практическите стъпки по повод идеята ние направихме на 12 декември 2012 година, когато на Управителен съвет на Българската педиатрична асоциация изработихме една декларация, което внесохме до всички инстанции. Парадоксът е, че на такава идея никой не казва не, всички казват да, трябва. Проблемът е, че не става Идеята за построяване на голяма детска болница е още път 70-те години на миналия век, през 1879 година е направена първата копка за такава подобна болница и резултатът от копката е един скелет в двора на Александровска болница."

Проф. Пилософ обясни какви са резултатите от срещата:

"Няколко неща се разбрахме с г-н Ананиев. Първо, че той е лично ангажиран към този проблем, което нас много ни зарадва. Второ, че в близко време, тази година, тези намерения на Министерството на здравеопазването ще бъдат официално обявени. Ни е се надяваме, че до Коледа това може би ще стане.

"Второто нещо, за което се разбрахме, за което сме единодушни, това трябва да бъде един проект, който ще бъде финансиран от държавна субсидия."

Проф. Пилософ каза, че до края на следващата седмица осъвремененият идеен проект ще бъде предаден да министър Ананиев. Той обясни:

"Едно дете в София, когато трябва да бъде особено решен някакъв по-сериозен проблем от медицинска гледна точка, рискува да обиколи поне 5-6 лечебни заведения. Специалистите са разпокъсани, те не работят заедно."

Специалистът каза какво трябва да представлява болницата:

"Накратко казано , тя трябва да представлява и да включва абсолютно всички специалности, които се занимават с деца. Не само педиатрията, защото имаме детска хирургия, имаме детска урология, имаме детска офталмология. Всичко това трябва да е представено в тази болница. Второ тази болница, трябва да има възможност да обучава кадрите, както студенти, така и специализанти в най-различни направления. "

Д-р Иванка Янкова – неонатолог в АГ "Шейново" обясни какви са рисковете за децата от липсата на такава болница:

"Няма педиатър, който да не приветства тази идея за една голяма многопрофилна болница, педиатрична болница, просто няма такъв човек.А рисковете от моя гледна точка, от гледна точка на неонатологията са, че когато трябва да се преведе едно дете от една болница в друга, това е процедура, която отнема време. Организацията на транспорта отнема на лекаря време, защото той трябва да подготви документацията – епикриза, направление за превеждане, фиш за междуболничен транспорт, информирано съгласие на родителите, че са съгласни детето да бъде транспортирано в друга болница. От седна страна самата организация отнема време в рамките на часове. От друга страна транспортът на едно тежкоболно дете, на едно дете в критично състояние от една болница в друга, допълнително дестабилизира състоянието му. Така че самото дете трябва да бъде подготвено преди транспортирането, да бъде стабилизирано, за да може да понесе, този транспорт, което не би се случило, ако транспортът трябва да е в рамите на една болница."

Доц. Христо Шивачев – координатор на Специализирания комплекс по детски болници също коментира:

"Няма по-добър вариант, дори и в световния опит, всички специалисти да бъдат на едно място и когато влезе детето, то да получи пълният обем от тази помощ."

Според доц. Шивачев има много проблеми във всички области на детското здравеопазване и подобна болница ще помогне за решаването им:

"То няма област, то просто куца. Нямаме специалисти, нямаме нови лекари, базите за разпръснати, трудно е за специализацията. Това са проблеми, които от друга страна чисто професионално също биха били решени с една такава институция."Прочети цялата публикация