БНР | 21.11.2018 17:57:27 | 90

„За“ или „против“ рогата на кравите - това е въпросът на референдум в Швейцария


Идната неделя в Швейцария ще се проведе поредният референдум. И ако това само по себе си не е новина, интерес буди въпросът, който се подлага на гласуване – „за“ или „против“ рогата на швейцарските крави.

Инициатор на допитването е фермерът Армин Капаул. Убеден, че дори сам човек може да промени нещо в Швейцария, той събира над нужните 100 хиляди подписа - условие за провеждането на референдум, за да спаси по думите му честта на швейцарските крави.

„Искам да запазим рогата им, защото природата така ги е създала. Нямаме право да обезобразяваме кравите“, настоява Армин. И се възмущава: „Шоколадът - запазената марка на Швейцария. На опаковките кравите са с рога“.

Днес само всяка десета швейцарска крава е с рога. Аргументът - рогата да се стопяват две седмици след раждането, е, че животните могат да се наранят в оборите и при транспорт. Армин Капаул обаче не смята така. Рогата са важни за топлообмена и за социалния живот на кравите, твърди опитният стопанин.

„Рогата са живи, там тече кръв. С рогата кравите разговарят помежду си. Ако рогата сочат нагоре, значи са добронамерени. Ако сочат надолу - по-добре не се приближавай“, обяснява той.

Армин Капаул защитник на животните и бунтовник по душа. През бурната 1968 г. се включва в студентските протести, живее дълго време в комуна, а през 80-те е дори кандидат в местните избори в листата на Зелените. Тогава не успява да влезе в местната управа. Вероятно и в неделя няма да успее с референдума.

Допитванията сочат, че 46% от швейцарците са „против“.


Прочети цялата публикация