БНР | 14.03.2019 16:41:06 | 101

Машинното гласуване и кибератаките – предизвикателството пред кандидатите за членове за нова ЦИК


Централната избирателна комисия (ЦИК) да е гарант за прозрачни и честни избори и да се задълбочи обучението на членовете на избирателните комисии. Това бяха част от общите опорни точки по време на изслушването в правната комисия на номинираните кандидати за членове на ЦИК. Техният брой е общо 20.

Сред предизвикателствата, които номинираните посочиха, бяха машинното гласуване, кибер атаките и фалшивите новини.

ГЕРБ ще има 7 членове в новата ЦИК. БСП ще има 6, по двама - "Обединени патриоти" и ДПС, а по 1 член ще имат "Воля", "Реформаторският блок" и бившата коалиция около евродепутата Николай Бареков.

ГЕРБ подменя половината си членове, а БСП остава само един от досегашните си. 

ГЕРБ предлага за председател на ЦИК съдия Стефка Стоева от Върховния административен съд, а за нови членове - говорителя на Комисията Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите в България. Партията запазва Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

От "Обединени патриоти" предлагат за заместник-председател доцент Таня Йосифова и за член Бойко Арнаудов.

БСП запазва единствено Наталия Цанева от досегашните си членове в ЦИК. Останалите петима са Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева и Емил Войнов.

ДПС ще Запази досегашните си двама от трима членове в ЦИК - Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член.

От "Воля" предлагат Кристина Стефанова, от "Реформаторския блок" - Ивайло Ивков, а коалицията около Николай Бареков - Катя Иванова.

Мандатът на сегашната Централна избирателна комисия изтича на 21-ви март.

Прочети цялата публикация