БНР Стара Загора | 15.04.2019 05:30:21 | 161

Има грандиозни измами от миналото ни, които трябваше да бъдат опровергани


С премиера на книгата в Стара Загора този четвъртък, 18 април ще гостува Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление.

„Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е лично свидетелство през погледа на Иван Костов. В книгата той описва драматичните събития в този тежък за страната отрязък от нейната история през личния си поглед.

Книгата е вече на пазара, а след премиерата в София миналата седмица ще бъде представена последователно в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

В нашия град срещата с Иван Костов ще се състои в четвъртък, 18 април от 18ч. в зала 1 на хотел „Верея“.

„Книгата трябваше да бъде написана, за да отговори на обвиненията в измами, злоупотреби  и корупция. Има грандиозни измами, свързани с нашето минало, които трябваше да бъдат опровергани. На обществото трябва да  бъдат дадени съпоставки, за да разбере, че ако е понесло жертви, то е било, за да се възстановят основни икономически механизми, като българския лев, банките, възможностите на бюджета на страната“, каза в интервю за Радио Стара Загора Иван Костов.

Той категорично отрече, че масовата приватизация е измама на демократичното управление, като припомни, че и двата й тура са извършени преди управление на демократичните сили. И не на последно място приватизацията е била категорично условие, за да се отпускат заемите за страната от международните финансови институции.

„След 2008г. пасивността е заразила дори хората, които искат да вървят напред. И те престанаха да отстояват демокрацията, затова тя, според световната организация Freedom House, е в регрес. Демокрацията е в упадък“, каза още Костов. Той припомни и защо ЕС налага на България Механизмът за сътрудничество и проверка – „заради неспособността на институциите да се справят с корупцията и организираната престъпност. Това е липса на върховенството на закона у нас“.

Иван Костов даде за пример скандала с апартаментите на властта в небостъргача „Златен век“: „Защо законът е записан така, че да бъде четен и разбиран по различен начин. Защо се стига дотам Премиерът да отсича какво да се прави. Това не е консолидирана демокрация“.

„Достойнството на една страна е да не й се казва какво да прави, да не зависи от чужди подаяния и условия. Достойнството си една страна трябва да отстоява. А човешкото достойнство е поемането на личната гражданска отговорност“, каза още в интервюто Иван Костов.

Той допълни, че ако тази книга постигне целите си, ще има продължение за следващия период след 1999т.

Цялото интервю с Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление можете да чуете в звуковите файлове.
Прочети цялата публикация