OFFNews Свят | 15.04.2019 13:37:30 | 73

Русия и НАТО напълно прекратиха сътрудничеството си, обяви Москва


Русия и НАТО напълно прекратиха сътрудничеството си по гражданска и военна линии. Това заяви в интервю за РИА Новости руският зам. вътрешен министър Александър Грушко. 

"НАТО сам се отказа от позитивната програма в отношенията с Русия. Тя не съществува и засега няма признаци, че в НАТО знаят как да се излезе от този застой", допълни Грушко. 

Той нарече абсурдно решението на Алианса да прекрати нормалните работни контакти по военната линия и отбеляза, че от отношенията между Русия и НАТО до голяма степен зависи сигурността в Европа. 

НАТО отиде твърде далече в конфронтацията си с Русия, коментира руският зам.-министър. 

"Парадокс е, но днешните отношения между Русия и НАТО напомнят на "нормалното" състояние от времето, когато беше създаден Алиансът - Студената война. Отново извадиха доктрината "Армел": диалог и сдържане. Само че в тази формула сега има много сдържане и малко диалог", каза той. 

Грушко допълни, че военните разходи на страните в НАТО за миналата година са били над трилион долара, което е 22 пъти повече от руските разходи за отбрана, но подчерта, че въпреки това Москва не смята да се надпреварва с Алианса.

„Що се отнася до въоръжен конфликт с НАТО, всички здравомислещи се надяват, че такъв няма да се случи. Би било катастрофа за цялото човечество. Сигурен съм, че Вашингтон и Брюксел разбират това", подчерта дипломатът.

Прочети цялата публикация