OFFNews Политика | 15.04.2019 15:12:02 | 118

Десислава Иванчева още може да се кандидатира за евродепутат


Отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева все още може да се кандидатира за евродепутат на предстоящите европейски избори, въпреки че беше осъдена от Специализирания наказателен съд.

По-рано днес съдът призна Иванчева за виновна за вземане на подкуп и ѝ определи наказание от 20 години лишаване от свобода, 10 000 лева глоба, конфискация на имущество и забрана да заема публична длъжност в следващите 20 години. 

Въпреки това обаче тя все още може да се кандидатира за евродепутат на предстоящите европейски избори, след като бе издигната като независим кандидат. 

Произнесената присъда е на първа инстанция, така че Иванчева може да обжалва решението и делото да влезе в апелационен съд, след което да се стигне до четене и от Висшия конституционен съд. Това означава, че тя е свободна да се кандидатира за евродепутат, докато присъдата ѝ не влезе в сила. 

Според обвинението отстраненият кмет е поискала подкуп на стойност общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин, за да придвижи негови забавени преписки в общината. Посоченият за посредник Петко Дюлгеров е приел 70 хил. евро за една специфична преписка, като част от тях е щял да задържи за себе си и друга част - да предаде на Иванчева.

Преди една година Дюлгеров бе задържан с 14 хил. евро, а в същия ден Иванчева и Петрова бяха арестувани в зрелищна акция, след като останалите пари бяха намерени в колата им.

Прокуратурата базираше обвиненията си срещу тримата на свидетелски показания, следи от белязаните пари и документи. Миналата седмица обаче Петко Дюлгеров се оттегли от първоначалните си показания и заяви, че е говорил под натиск и му било обещано да бъде освободен, ако даде "правилните показания".

Прочети цялата публикация