БНР | 12.06.2019 09:49:24 | 95

Софиянски: Предложението на Борисов за субсидия от 1 лев е нелогичен ход


"Това, което прави премиерът Борисов с предложението за субсидия от 1 лев, е един нелогичен ход, с който смята, че ще се хареса на част от обществото". Това заяви пред БНР Стефан Софиянски - бивш служебен премиер на България и бивш кмет на София.

Според него логиката сочи два пътя - нулева субсидия или вторият - да се вземе от Сметната палата справка за разходите на политическите партии за предизборните кампании и да се намери анализ, на базата на който те да получават субсидиите си за следваща кампания. "Дали през ваучери за участие в медиите, дали през разпределение на някакъв признак", уточни той в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" и добави:

"Нулевата субсидия носи риска да бъдат финансирани партиите от икономически субекти, но ако това е достатъчно прозрачно, няма страшно. Не е лошо бизнесът да участва в обществения и в политическия живот. Няма лошо, ако един бизнесмен стане депутат и сам финансира предизборната си кампания, ако има честно отношение".

По думите на Софиянски идеите са важни за обединяването на хората в партиите: "Нулевата субсидия ще даде възможност много хора на конкурентна основа да се включат в партиите заради идеите, които тази партия има, а не заради облагите".

Стефан Софиянски предположи, че темата за партийните субсидии излезе на дневен ред отново сега, защото всички искат да се харесат на избирателите с този популистки ход.

Той коментира изминалите европейски избори с тезата, че БСП и ГЕРБ са се изравнили по резултата: "И двете партии имат по петима евродепутати, шестият за ГЕРБ си е за СДС". Според Софиянски това е и причината за нервността и голямата активност на Бойко Борисов през последните седмици.

Във връзка предложенията от различни партии за понижаване на ДДС на определени стоки, Софиянски коментира:

"Една данъчна система е добра и ефективна, когато е стабилна. Трябва да се свали ДДС, но еднакво за всички стоки - от 20% на 18%, примерно. ... Намаляването на ДДС би довело до излизане на светло на тези, които сега спекулират с ДДС. Ако аз имах възможност, бих го направил отдавна".

Софиянски отново потвърди настояването си за нова конституция. "Трябва да променим философията на конституцията. Чрез нея трябва да променим формата на управление. Ние нямаме закон за Министерски съвет - всеки, който дойде на власт, открива или закрива министерства. В Търновската конституция е имало шестима министри, фиксирани конституционно. ... През нова конституция можем да направим държавата по-ефективна, за да догоним другите държави".

Цялото интервю на Даниела Големинова със Стефан Софиянски можете да чуете от звуковия файл.

Прочети цялата публикация