БНР | 12.06.2019 10:39:02 | 174

ДПС получи уверение за намаляване на цените, ако има облекчение на ДДС за лекарствата


ДПС започва консултации за намаляване на ДДС на определени продукти. Днес партията разговаря с фармацевтите.

Ръководството на ДПС започна среща в Народното събрание с представители на фармацевтичния бранш по обявената законодателна инициатива на Движението за намаляване на ДДС върху лекарствата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че целта на срещата е да се стартира широк обществен дебат.

„Най-вече с хората, които са в бранша, за да се види експертният резултат какъв би бил евентуално и дали може да се постигне тази цел, каквато е нашата идея, а именно намаляване на цените на лекарствата за крайните потребители“, обясни той.

Йордан Цонев каза, че ако няма реално поевтиняване за потребителите, предложението им ще отпадне: „Няма да направим предложение, ако няма гаранции, че ще паднат цените. Затова са консултациите“.

В срещата, инициирана от ДПС, участват представители на Българската генерична фармацевтична асоциация и на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

От фармацевтичния бранш смятат, че евентуално намаляване на ДДС за лекарствата би намалило цените, но ще се появи проблем с дофинансирането на Здравната каса. Това са заявили представители на бранша пред ръководството на ДПС по повод идеята на партията за въпросната данъчна промяна.

Цените на лекарствата за крайните потребители ще паднат при намаляване на ДДС, такива уверения са получили от ръководството на ДПС след среща с представители на фармацевтичния бранш. Проблемът, който обаче изниква, е за дофинансирането на Националната здравноосигурителна каса.

ДПС е получило реална гаранция за намаляване на цените на лекарствата за крайния потребител, ако има данъчно облекчение, обяви след срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

"Получихме  уверението с фактически карти, с диаграми. Бяха много подготвени. Според браншовите организации целеният ефект  би се получил при намаляване на ДДС, като те дадоха фокус върху лекарствата с рецепти."

По темата обаче трябва да се търси баланс, тъй като, когато се получи ефектът от намаляване на ставката на ДДС или нулева ставка, тогава ефекта върху фиска най-вероятно ще се отрази реципрочно на финансирането на здравната каса в бюджета, предупреди Йордан Цонев.

"Което е 1,1 млрд. за тази година. Ефектът  би бил - да кажем-  в различните случаи различен, 300, 500, 150 и така нататък, зависи в кои групи. Така че тук имаме да изчистваме още въпроси“.

Започват и първите консултации с производители на брашно и на тестени изделия, съобщи Делян Пеевски. И коментира инициативата си за намаляване на ДДС за някои стоки.

„Ако няма гаранции за реално намаляване на цената на хляба с диференцирането на ДДС, то изобщо няма да предлагаме такава мярка. Утре също има консултации с производители, но целта е крайната цена на хляба да се намали, а не само да пада цената за производителите“, допълни депутатът от ДПС.

„Радваме се, че управляващите ни чуха за безплатните детски градини. Продължаваме с намаляването на ДДС на хляба, а след това и на книгите“, завърши Пеевски.


Прочети цялата публикация