БНР Стара Загора | 12.06.2019 13:57:15 | 39

Провериха проекти за къщи за гости в Чирпанско


И днес продължиха изненадващите проверките на къщи за гости, чиито собственици кандидатстват за ново финансиране от Фонд "Земеделие". Експерти на министерство на земеделието и фонда провериха три обекта, които тепърва ще се изграждат в Чирпанско. Те са одобрени от местната инициативна група (МИГ) в Чирпан, но все още не са им отпуснати средства от Фонд „Земеделие“.

Експертите започнаха обиколката си от чирпанското село Средно градище, където местна бизнесдама има намерение да строи туристически комплекс с ресторант, стаи за настаняване и помещения за приложни занаяти, като за целта търси близо 293 хил. лв. субсидия. Общия проект е за 390 хил. лв. Диляна Николова, председател на МИГ-Чирпан обясни, че проектът предвижда на близо 2 дка място да се изградят няколко къщи, едната със заведение за хранене и места за настаняване с три стаи. Другите къщички ще бъдат за атракциони- къща на лавандулата, на занаятите и хляба.

„В селото се провежда традиционен фестивал на лавандулата. В къщата ще се представя как се произвежда маслото от лавандула и съответно всички гости ще могат да видят и самия процес, като посещават и дестилерията в центъра на селото. В къщата на занаятите ще бъде представен друг традиционен за Чирпан занаят като ножарството. В къщата на хляба ще се даде възможност гостите да замесят сами погача“, обясни Николова. Идеята е къщата и атракционите да са адресирани най-вече към деца и семейства.

Целта на днешните проверки, бе да се провери в разговор със собствениците дали има съмнения за предназначението на новите проекти, обясни Стефан Спасов от министерство на земеделието.

При вчерашните проверки в Хасковски минерални бани и Черноочене не са открити индикации за проблеми, уточни също Спасов.

В град Чирпан се запознаха и с кандидатстващите за проекти на къщи за настаняване, но с изградени ресторанти на долните етажи. И тези два обекта са все още голи парцели и тепърва ще стане ясно дали ще получат финансиране. В единия случай Рафаел Вели от Чирпан иска да построи пицария до местно училище, с места за настаняване на горния етаж, евентуално за идващи си от чужбина роднини на местни хора. Втория проект е подобен, пак с ресторант отдолу и хотелски стаи отгоре за туристи. Първата къща за гости е с проект за близо 393 хил. лв. и кандидатства за субсидия от близо 220 хил. лв. А вторият е общо за 391 хил. и търси субсидия от 293 хил. лв. И тези два обекта са все още голи парцели и тепърва ще стане ясно дали ще получат финансиране.

Прочети цялата публикация