БНР | 31.07.2019 14:04:43 | 161

Радев: Държавата трябва да покаже своята отговорност в кризата с африканската чума


Засега няма да се стига до унищожаване на всички прасета, отглеждани в задните дворове, каза вицепреимерът Томислав Дончев след срещата при президента за мерките, които държавата взема за овладяване на чумата.

Министърът на земеделието Десислава Танева обаче не изключи риска да се стигне и до тази непопулярна мярка:

"До всичко ще се стигне, и до най-лошия сценарий, ако в момента мерките не се прилагат по самосъзнание и стриктно както трябва да бъде. Ние сме стигнали в момента, но останалите 60 свинекомплекса трябва да останат чисти само със стопанства с мерки за биосигурност, за да спрем заразата. Не искаме, и ние не искаме да стигаме по-надалеч, но ще стигнем дотолкова, доколкото болестта ни принуждава".

Според Томислав Дончев основният проблем идва от това, че хората масово отказват да се съобразяват с нарежданията на ветеринарни власти:

"Тук има една голяма опасност и това е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и казва: "Няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места, да не ни съдействат. Имаме комични случаи - прасета в къщи, в спални да се крият от проверяващите. Особено в 20-километровата зона имаме случаи, където нощем по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село".

Президентът Румен Радев смята, че в настоящата кризисна ситуация с африканската чума по свинете държавата трябва да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с болестта. За държавния глава тази криза е само една от многото в държавата.
Румен Радев проведе по своя инициатива среща с представители на институциите, които са ангажирани с овладяване на разпространението на болестта.

На срещата бяха обсъдени рисковете, финансови и социални последици, както и очакваните резултати от предприетите мерки от институциите.

В началото Румен Радев подчерта, че е важно институциите и гражданите да действат заедно:

"Защото тя засяга не само животновъдния бранш, но засяга всички българи, особено хилядите българи, които разчитат за своята прехрана на домашните животни, които отглеждат сами".

Радев обаче смята, че тази криза е само част от общата в държавата:

"Общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, засегнал 5 милиона български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за Ф-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор, и разбира се, много други теми".

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев обобщи, че половината държавен апарат е ангажиран с мерките за овладяване на африканската чума. Министърът на земеделието Десислава Танева беше категорична, че се действа по план, който е изготвен още миналата година, когато е регистриран първия случай у нас на болестта:

"Искам да кажа, че това при всички случаи не е изненада или неочаквано събитие и след този случай се приема национален стратегически план за действие".

Към днешна дата има регистрирани 26 огнища на африканска чума - категория домашна свиня, 5 случая на засегнати промишлени производства и 26 случая при диви свине. Това докладва на срещата при президента министърът на земеделието Десислава Танева.


Прочети цялата публикация