БНР | 09.08.2019 04:41:02 | 22

Изкуството да се поддържа фестивал


Диригентът Мартин Пантелеев се завърна на открита сцена "Мистрал" на крайбрежната алея в Балчик след дълго отсъствие - с лятна оперна гала на солистите, хора и оркестъра на Варненската опера на 27 юли беше отбелязана 10-годишнината от създаването на фестивала "Дни на класиката в Балчик". А тогава, през 2010-а, идеята е именно на маестрото и е подкрепена от кмета на града Николай Ангелов, който е патрон на форума, и от Сава Тихолов - ръководител на отдел "Култура и връзки с обществеността" в Общината. Лятото, морето, красивата дестинация и приятните концерти на открито привличат публика, затова фестивалът продължава да има голям успех и е любим и на участниците, и на туристите.
Мартин Пантелеев - цигулар, диригент и композитор, който живее в Германия, е създател и на два форума там: В град Барт, с подкрепата на крупен меценат, през 2002 г. е създаден „Арт клуб на Мартин Пантелеев“, благодарение на който се организират събития в рамките на две седмици през пролетта, а през 2018 г. фестивалът вече е обявен за едно от най-важните културни събития не само на града, но и на цялата област Мекленбург-Предна Померания. Вторият фестивал, създаден от българския музикант, е на Боденското езеро, в град Овинген. И на двете места организационните екипи са доста големи и ентусиазирани - нещо, което в повечето случаи не е така в България. Тук организаторите са "доста самотни", според Пантелеев.

Какво е необходимо, за да се превърне един фестивал от романтична идея в утвърдена марка, в ежегодна привлекателна сила за гости от страната и света, които организират почивките и пътуванията си така, че да съвпадат с музикалните събития, за да е удоволствието още по-пълно? Това е основната тема за разговор с маестро Мартин Пантелеев в студиото на програма "Хоризонт" и предаването за класическа музика "Алегро виваче". Чуйте в звуковия файл.

Прочети цялата публикация