БНР Стара Загора | 13.08.2019 05:34:40 | 25

Блокадата на пътя при село Крушаре продължава


Продължава блокадата на пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре от недоволни от предприетите мерки от правителството за справяне с АЧС. Протестиращите от няколко дни пускат сигнали до властите за намерени незагробени останки от ликвидирани прасета, отглеждани в домашни ферми. От събота до понеделник бяха открити чували в останки в дере на изоставен път край село Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчане, информира кореспондентът на Радио Стара Загора от Сливен Стоян Радев.

Последният случай на изхвърлени животински органи и кожи бе от вчера късния следобед в напоителния канал край Тополчане. Кметът на селото Петър Илиев  заяви, че вероятно  торбите са изхвърлени някъде другаде, а водата ги е довлякла до вратите на шлюза.

Може тука до някой ден и други да дойдат, защото са стените, на което се влива надолу по канала за Тунджа и другия, който отива за Горно Александрово за напояване на посевите на хората.

Пламен Иванов – директор на „Напоителни системи“ коментира, че ще вземат проби от водата, за да се определи дали е годна за поливане и ще бъде потърсено мнението на специалисти. 

Експертите от ОДБХ не пожелаха да обявят какви са мерките, които се предприемат в подобни случаи.

В следващите дни предстои заседание на Областната епизоотична комисия, на която се очаква да се предприемат мерки срещу незаконното изхвърляне на животински останки.

До края на седмицата се очаква да приключат проверките в личните стопанства в Ямболско. До момента доброволно от собствениците са премахнати над 96 процента от домашните прасета, сочат данните на ветеринарните екипи.  


Прочети цялата публикация