Download.IDG.bg | 14.08.2019 12:39:49 | 42

Monsanto плащали на Google, за да потулват негативи срещу дейността им

Явно срещу заплащане Google нямат проблеми да помогнат на всяка компания да поддържа по-добър имидж и да потискат критиците й. Monsanto е една от най-големите компании в света, занимаваща се с биотехнологии. Основната дейност е в селскостопанската продукция с генетично модифицирани семена на царевица, соя, памук и др. Различни дейностите на компанията, често биват атакувани от организации, журналисти и учени, като вредни.
Сега изтече информация, че Monsanto са плащали на интернет гиганта Google, за да ограничават негативни мнения срещу себе си и да поддържат по-добър имидж. Срещу заплащане при използване на Google търсачката се излизали препоръчителни резултати в търсенето, които поставят под съмнение и критикуват твърдения, че продукти на Monsanto може да са опасни. Но това не е всичко. Monsanto са използвали услугите на SEO експерти (специалисти по оптимизиране на търсачки), за да позиционират на челни места опровергавания на всякакви твърдения, че химическите им продукти може да са вредни. Също така са изтъквали мнения на съмишленици, които твърдят, че всичко е безопасно. Критиците на Monsanto са били заклеймявани, като радикални активисти или хора, работещи за чужди или собствени финансови облаги.
Дискредитирането на работата на критиците на Monsanto нямаше да бъде така успешно без помощта на Google и това е най-притеснителното. Явно срещу заплащане всяка мощно финансова компания, може да потиска критиките и да си създава добър имидж.

Прочети цялата публикация