БНР | 14.09.2019 13:39:15 | 77

Екстремните спортове 8-14 септември


Кирил Николов-Дизела записа нов рекорд в състезнаието Salomon Vitosha Trail. Трасето със старт/финал на хижа “Алеко” е дълго 27 км, с 1300 м положителна денивелация. Дизела го измина за 2:15:57 и така подобри рекорда на Андрей Гридин. Втори в състезанието, известно като “Високата обиколка на Витоша”, е Стефан Иванов, а трети - Калоян Пейчев. При жените победи Радостина Балова.

Цветко Митов победи в ултрамаратона Ultra Trail du Balkan. Трасето е 47 км, с близо 3000 метра изкачване в Стара планина - от Пирдоп, с прекосяване до хижа Момина Скала и обратно. Митов го измина за 6:10:40 часа. Втори се класира Георги Пехлев, а трети - Ивайло Хаджиев. При жените първа финишира Десислава Цветанова, с време 7:14:47 часа.

Състезанието е част от програмата на планинския фестивал Аурубис, оргзанизиран от клуб “Бегач”.

В дистанцията 19 км победиха Константин Василев и Антония Григорова, а по 10-километровото трасе - Любомир Дишлянов и Яна Младенова.

В рамките на фестивала в неделя е състезанието по планинско колоездене в местността “Еленско”. Трасето е 43 километра и минава през най-красивите части на Средногорието.


Двама българи успяха да финишират тежкия ултрамаратон Tor des Geants в Италианските Алпи, със забележителното трасе от 330 км, с 24 000 м положителна денивелация. 124 часа и 31 минути отне на Владимир Пенов, за да пресече финала, и 26 минути повече - на Никола Николов-Никси, който подобри времето си от миналогодишното си представяне с 2 часа и 38 минути. Третият българин - Константин Атанасов, който миналата година пробяга трасето за 112 часа и 18 минути, сега се наложи да прекрати участието си след 80-ия километър. Победител стана италианецът Bosatelli Oliviero (72:37).

500 участници от 39 държави ще участват в тазгодишното издание на Пирин Ултра, съобщиха организаторите. Едно от трасетата на планинския ултрамаратон (66 км) е етап от Световните серии по скайрънинг, заради което в Банско идната седмица пристига част от елита в този спорт. Най-дългата дистанция е 160 км, а тази година има и ново трасе от 38 км.

Над 40 катерачи участват днес в държавното първенство за мъже и жени в дисциплината “боулдър”, което се провежда в София.


В понеделник (9 септември) Владимир Павлов пристигна в Базовия лагер на Манаслу (8163 м). Още на следващия ден се е качил в горен първи лагер на 5750 м и е направил първото си спускане със сноуборд по склоновете на Манаслу почти до Базов лагер. Междувременно стана ясно, че непалските власти са издали този сезон разрешителни за близо 240 души и това са само чужденците, без шерпите и помощния персонал, така че се очаква стълпотворение от хора на този връх. Трети лагер вече е изграден.


“Чувствам се отлично и в следващите дни се надявам да стигнем до Лагер 3 на 7000 м, ако времето ни позволи” - написа Владо, който се опитва да стане първият българин, спуснал се с дъска от над 8000 метра височина. Намеренията му са да изкачи върха без допълнителен кислород.

По пътя към Базов лагер на Дхаулагири пък е Атанас Скатов, който до момента има изкачени 9 осемхилядника.

Натам вървят също 80-годишният испанец Карлос Сория, неговият сънародник и рекордьор Сержи Минготе, както и Хуан Пабло Мор и Мозес Фиамончини, които, също като Минготе, искат да изкачат върха без допълнителен кислород. Хуан Пабло и Фиамончини обявиха, че няма да използват и фиксирани от шерпите въжета.

Нирмал Пурджа, който имаше намерения да изкачи сега Манаслу, съобщи днес, че напуска Базовия лагер и се отправя към Китай, където ще направи опит на Чо Ою. Подробности не се съобщават. Нимс има за цел да изкачи 14-те осемхилядника от Хималайската корона за 7 месеца. Остават му още 3 върха - Манаслу, Чо Ою и Шиша Пангма.


Руснакът, добил полско гражданство, Денис Урубко обяви, че се отказва от височинния алпинизъм. Идната зима той смята да направи опит на Броуд Пик и К2 и след това да се насочи към скалното катерене.

Първото зимно изкачване на Броуд Пик е осъществено през 2013 г. от поляците Мачей Бербека, Томаш Ковалски, Адам Биелицки и Артур Малек, като първите двама загиват на слизане. Според Урубко, обаче, това изкачване не е чисто зимно, тъй като четиримата стъпват на върха на 5 март. Затова той ще се опита да изкачи осемхилядника по-рано. После Урубко планира и опит на К2 - последният неизкачен през зимата осемхилядник. Партньор на Броуд Пик ще му бъде канадецът Дон Бауи. За К2 още няма яснота.

Другият претендент за К2 през зимата - Алекс Чикон, вече обяви, че ще пропусне опит идния сезон.

Американски алпинисти направиха премиера на седемхилядник в Кашмир. Джаксън Марвел, Мат Корнъл и Кърт Рос са изкачили връх Шерпи Канги 2 (7100 м) в Северен Пакистан. Отнело им е 7 дни от Базов лагер до върха и обратно. Първоначалната цел на триото е бил по-техничен маршрут, но в крайна сметка са минали по югоизточния ръб. Изкачването е било предимно по лед.


Главният герой в спечелилия “Оскар” документален филм “Фрий соло” Алекс Хонълд изкатери първия си спортен маршрут с категория 9а. Той се намира в Mount Charleston и се нарича “Arrested Development”. Хонълд го е опитвал няколко години по-рано. Маршрутът е екипиран през 1991 г. от Джо Брукс, а е изкатерен за първи път през 2013 г. от Итън Прингъл (Ethan Pringle).


Американката Моли Мичъл влезе в елитния клуб на жени-катерачи, преминали категория на трудност в трад катеренето 8b+. Тя направи второ женско преминаване на “China doll”, в каньона Боулдър, щата Колорадо. 26-годишната катерачка е започнала работа по маршрута през май.

Първата жена, която го изкатерва "China doll" в стил трад, е Хедър Уайднър (през 2016 г.).


Прочети цялата публикация