OFFNews Икономика | 25.09.2019 06:55:55 | 60

Вот за Кристалина Георгиева. Втора жена застава начело на МВФ


Управителният съвет на Международния валутен фонд ще одобри днес Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ. На изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста, съобщи "Ройтерс", цитиран от "Дневник".


Гласуването е в значителна степен церемониално, а българката, подкрепена от самото начало от френския президент Еманюел Макрон, е кандидат на Европейския съюз и има негласното одобрение на САЩ.


"Тя убеди съвета, че е лидерът, от когото тази институция се нуждае, както и че е силен привърженик на мултилатералната система", разказва източникът на "Ройтерс", пожелал анонимност поради това, че обсъждането на кандидатурата не е публично, пише "Дневник".


Георгиева, която в момента е вторият човек в йерархията на Световната банка, става първият управляващ директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена начело след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември. Георгиева има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени. Новият директор ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но в сложен момент за световната икономика и търговия - основно заради търговската война между САЩ и Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица установени международни структури.


Скот Морис от Центъра за глобално развитие казва, че в Световната банка Георгиева бързо е успяла да прокара промени и да постигне консенсус за увеличаване на капитала на институцията с 13 млрд. долара и реформа, съгласно която кредитирането ще се насочи от Китай и по-богатите развиващи се държави към бедните, които наистина се нуждаят от финансова и експертна помощ.

Морис, който е бивш служител във финансовото министерство на САЩ, напомня, че Георгиева вероятно ще следва модела на Кристин Лагард, която е действала не като представител на ЕС, а като защитник на интересите на институцията и на отделните държави.

Прочети цялата публикация