БНР | 27.09.2019 07:45:54 | 41

Кметски наместници ще се назначават в населените места без избори за кмет


Парламентът прие окончателно промените в Закона за местната администрация и местното самоуправление, внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. Промените предвиждат да бъдат назначавани кметски наместници в населените места, където няма да се провеждат избори за кмет.

Промените бяха приети единодушно и дават възможност в тези населени места, които имат статут на кметство, но в тях няма да се провеждат избори за кметове, да могат да се назначават кметски наместници. Общинския съвет е органът, който ще определи в кои населени места могат да се назначават кметски наместници.

Вносителите на законопроекта посочиха, че подобно решение е използвано и през 2011 г. , когато отново е имало увеличаване на изискването за население в кметствата, в които да се провеждат избори - от 150 на 350 жители.

Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“:

„Смятам, че дебатът по същество за съществуването на тези кметства и за границата, в която като население, в която трябва да има или да няма кметства, тепърва ще предстои, тепърва трябва да уредим въпроса генерално. Във всеки случай не можем да оставим над хиляда населени места без всякакви представители на местната власт и в това отношение аз се надявам да получим една консенсусна подкрепа в зала“.

От БСП подкрепиха промените, определиха ги като закъснели, но полезни.

„Много късно, но понякога се казва макар и късно днеска разглеждаме закона за изменение на местното самоуправление и местната администрация при положение, че ние знаехме, че реално общините и кметствата са в това положение. Аз лично и нашата парламентарна група ще подкрепи в момента този законопроект, но с едно голямо съжаление ,на финала, буквално в първия ден, днеска започват изборите за местна власт и за местно самоуправление. Ние ще направим тази, макар и малка промяна“, каза Дора Янкова.

Прочети цялата публикация