БНР | 10.10.2019 11:09:05 | 67

Петър Жеков на 75: В днешния футбол щях да вкарам 350-450 гола


Един от най-великите голмайстори на българския футбол Петър Жеков празнува 75 години. Легендарният нападател все още е рекордьор по голове в елитния ни футбол с 253 попадения с отборите на Химик (8), Берое (101) и ЦСКА (144).


„Чувствам се все едно съм на 50. Много добре се чувствам“, заяви Жеков пред БНР. „Ако играх в съвременния футбол нямаше да има проблеми да вкарам и много повече голове. Те сега не знаят как да се пласират, не са научени ли, толкова ли знаят. Е, 1000 гола…сега не мога да достигам Пеле, но щях да вкарам поне 350-450 гола“, добави легендата на ЦСКА.

Мартин Камбуров е само на 29 гола от рекорда на Жеков в елитното ни футболно първенство, но ветеранът не се притеснява, че може да бъде изместен. „Той е изиграл много повече мачове, на много повече години е. Аз съм играл до 30 години, а той е вече на 38. Така че, ако може да ме минава, да ме минава. Но се съмнявам, че ще може да вкара толкова много голове. Защото футболът сега не е като преди. Тук сега трябва да има много сила, бързина. А не само да чакаш и да вкарваш. Но дано – нека ме стигне и да ме мине“, каза още 75-годишната легенда.

„Няма да забравя гола, който вкарах на Лев Яшин, когато играх за сборния отбор на Европа. Влезнах в последните 20 минути и изоставахме с 1:2 на Спартак (Москва), а аз вкарах изравнителния гол. Играх с много големи футболисти. Райко Митич ме пусна в игра и му се отблагодарих с гол. Това впрочем е най-хубавият ми гол. Той е най-запомнящ се, защото все пак беше една голяма чест за мен да ме викнат в този европейски гол. Всички голове обаче няма как да ги помня“, върна се назад в годините Жеков и заговори ли липсата на качествени нападатели у нас:

„Липсват централни нападатели, не само у нас, но и в цял свят. Истината е, че рядко се раждат такива централни нападатели. Не мисля, че липсата на пари пречи на изграждането на такива нападатели. Може би и слабите треньори. Качествената работа в школите също“.

А каква е рецептата за изграждането на един качествен централен нападател: „Първо трябва да имате талант. След това идва упоритият труд. Като положите този труд, двете неща се съединяват и става страшно“.


Прочети цялата публикация