БНР Стара Загора | 19.11.2019 09:29:00 | 123

Нидал Алгафари представи най-новия си роман "Рано или късно" в Стара Загора


Нидал Ахмад Алгафари е български режисьор, писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR. Завършва НАТФИЗ, спец. „Кинорежисура“. Баща му е сириец, а майка му е българка. Женен е за Мадлен Алгафари и имат дъщеря и син.

Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (включително на предаването за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. Автор на романа „Боже, защо господ лъже“ – издаден през 2014 година в София. Впоследствие романът е продължен с още три части: „Аллах, милост нямаш ли“ (2015), Любиш ли, ти, Бог си“ (2017) и „Орисани да избираме“ (началото на 2018 г.).

На 18 ноември т.г. Нидал Алгафари представи най-новия си роман „Рано или късно“ пред старозагорска публика в РБ „Захарий Княжески“.

„Разказва се за голямата любов – между двама души, които вече са в третата възраст и са преодолели омразата и ненавистта от политическите си различия. Тя е дъщеря на един от големите фабриканти в България преди 9-и септември, а той е син на комунистка, роден в затвора. През нейния поглед искам да разкажа за всички тегоби, които са изживели хората, изпатили си през времето на социализма. През неговите очи искам да покажа, че монетата е и черна, и бяла, не само черна“.

По думите на Алгафари романът разбива едно табу, което го има по нашите географски ширини – че любовта не може да я има на тази възраст, че хората на тази възраст трябва да си гледат внуците, да правят туршии, да се обличат само в черно, да забравят цветовете.

Цялото интервю на Диана Абрашева с Нидал Алгафари може да чуете в звуковия файл.Прочети цялата публикация