OFFNews Политика | 05.12.2019 18:44:45 | 153

След трето четене и демонстрация на ДПС партийната субсидия стана 8 лева на глас


След три гласувания в пленарна зала и след демонстрация на сила от ДПС партийната субсидия стана 8 лв. при на глас получен на избори при приемането на държавния бюджет за 2020 г. До лятото партийната субсидия беше 11 лв, на глас, но по заръка на премиера Бойко Борисов тя бе намалена на 1 лв.

Предложението за 8 лв. е на БСП. Още сутринта източници на OFFnews казаха, че левицата, “Обединени патриоти” и ГЕРБ имат сделка за приемане на предложението, като сценарият беше това да стане без гласовете на ГЕРБ. Уговорката бе своевременно разкрита от лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви в кулоарите парламента по обяд, че част от депутатите от ГЕРБ няма да влязат в зала при гласуването.

В Закона за държавния бюджет за 2020 година бе записано, че субсидията ще е 1 лев на действителен глас - както предлага Министерският съвет. Когато се стигна до гласуване привечер и двете предложения не бяха приети, като основната роля за това изигра гласуването на депутатите на ДПС. Партията гласува с "против" и двата варианта и така на практика партиите  трябваше да останат без субсидия, защото в Закона за политическите партии е записано, че тя се определя със Закона за бюджета за съответната година.

Дебатът започна с декларация, прочетена Кристиан Вигенин (БСП), в която той започна от принципите на демокрацията, мина през опитите за овладяване на медиите и цялата страна от олигархията след като бе разрешено бизнесът да финансира безлимитно политическите партии с промените през лятото.

„Днес имаме шанса да ревизираме тази грешка. Подходете като държавници, а не като хора, които искат да натрият носа на малките партии и да си отмъстят на безкомпромисния лидер на опозицията“, призова Вигенин.


Заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви, че Движението няма да подкрепи исканите от левицата 8 лева на глас. Според него тези средства са крайно недостатъчни за малка партия, но устройвали големите като ГЕРБ и БСП. Цонев се върна към референдума от 2016 г., иницииран от „Шоуто на Слави“, на който над 2 милиона гласуваха „за“ субсидия от 1 лев на глас. Този референдум не събра достатъчно представителност според законовите изисквания, за да стане задължителен. Три години по-късно ГЕРБ реши да вземе резултата от този референдум на въоръжение и да приеме 1 лев на глас. “Ние никога не сме били привърженици на друго финансиране освен това от бюджета. Когато едно предаване на живо реши да се превърне в политическа партия и да се заиграе с популизма, ние не се страхувахме и по време на референдума да казваме, че това е глупост. Вие се страхувате, премълчахте и оставихте 2 милиона българи да вземат неинформирано решение“, каза Цонев. Той припомни, че от БСП се опитаха да инициират дебат, който бе бойкотиран от ГЕРБ.

Внезапен катарзис

Тома Биков от ГЕРБ оправда партията си за решението за единия лев, тъй като не можела да носи сама тежестта на народните очаквания. „Ние сме съгласни и с това, което казаха от БСП, и с това, което казаха от ДПС. Но цената я плащахме ние, защото бяхме представени като хората, които спират това всенародно искане от 1 лев – като най-голямата парламентарна група. Добре е че след като приехме 1 лев този дебат започна да се води от всички, защото преди това се водеше между нас и едно телевизионно шоу. Ще гласуваме за субсидия от 1 лев с пълната отговорност и с намерението да водим този дебат с разумни аргументи, а не с тези на една шоу програма, която на всичкото и отгоре вече не съществува", заяви Биков. Той добави, че "този дебат няма място в бюджета, а в Закона за политическите партии. "Ние сме отворени за дебат. Но не така ад хок и не от този момент".

Последва размяна на реплики и обвинения между БСП и ДПС, които се върнаха към т.нар. "Възродителен процес". "Не предложихме 10 или 11 лева, защото го нямаше обещания дебат! За да се финансират политическите партии е нужен дебат за изработване на модел – отворете си ушите и сърцата. Тук! Сега! За 10 минути - Не!", заяви Йордан Цонев. 

Патова ситуация и нарушаване на правилника

След като депутатите от ДПС гласуваха "против" двете предложения - за 1 лв. и за 8 лв. субсидия се стигна до патовата ситуация, тъй като нито едно от двете не беше прието. Това означаваше, че за следващата година, субсидията на партиите, трябваше да е 0 лв., тъй като по закона за политическите партии сумата се определя в държавния бюджет. 

Това принуди председателят на парламента Цвета Караянчева да даде почива. След почивката и консултация между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" бе взето решение за прегласуване на предложението на БСП. На него депутатите решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас. От ДПС не участваха в гласуването, тъй като напуснаха пленарна зала. Лидерът на ДСП Мустафа Карадайъ призова Цвета Караянчева или да следи за правилника, или да отстъпи длъжността си на председател на парламента, тъй като това се явява трето гласуване на предложението на БСП, а според правилника на парламента може да има само две. ГЕРБ са прилагали няколко пъти "трето гласуване". 

Председателят на парламента Цвета Караянчева му отговори, че Правилникът не изчерпва всички ситуации в живота.

Прочети цялата публикация