OFFNews Политика | 20.02.2020 07:20:12 | 76

ГЕРБ иска президентът да се извини за политическия гаф с поклонението пред Апостола


Настояваме президентът Румен Радев да се извини за гафа с шествието, в който въвлече институция и подрони авторитета й.  

Това се казва в декларация на ГЕРБ, прочетена от Тома Биков.

"Вчера традицията паметта на Апостола да бъде почетена със смирение и от всички беше нарушена от българския президент. Организирана агитка от средите на БСП, заедно с полукриминални и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев", заяви народният представител.

"На третата година от своя мандат президентът не е в състояние да предложи нищо освен пошлост, дребнавост и политическа неграмотност", добави Биков. Според него президентската институция се контролира от случайни хора, готови да заложат на карта бъдещето на България. 

Биков заяви, че всяка година на 19 февруари българската нация отбелязва паметта на един от стожерите на българската национална идентичност Васил Левски и допълни, че на тази трагична дата ние си спомняме заветите на Апостола на свободата.

"Мястото, на което Васил Левски премина във вечността, се почита като светиня", посочи Биков и отчете, че нито един политик досега не се е осмелявал да оскверни това свято за всеки българин място.

Той отчете, че за ПГ на ГЕРБ подобни прояви са неприемливи и недопустимо.

"Не искаме извинението за нас, а за всички, които пазят спомена за националните ни герои и по този начин продължават това, което беше започнато от Левски", заяви още Биков. 

"ГЕРБ трябва да си отговори на въпроса защо българските граждани ги освиркват, винага не е в президента и в БСП", отвърна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

"Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството", обясни Стойнев.

Той заяви, че не приема обидите за участниците в шествието.

Прочети цялата публикация